logo

Winkelwagen

Rekening

Wat is een gezond vetpercentage?

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat veel sporters de focus leggen op het bereiken van een optimaal streefgewicht. Het vetpercentage speelt hier ook een belangrijke rol, daar waar het veel zegt over iemands lichaamssamenstelling en gezondheid.

Maar wanneer is er nu eigenlijk sprake van een gezond vetpercentage? En wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen onderling? Daar vertellen we in deze blog graag meer over. 

Wat zegt het vetpercentage over iemands gezondheid en lichaam? 

Het vetpercentage beschrijft het percentage aan lichaamsvet in verhouding tot het totale lichaamsgewicht. Dit cijfer kan veel onthullen over iemands gezondheid en lichaamssamenstelling. Een gezond vetpercentage is een belangrijke indicator van een gezond lichaamsgewicht en algemene gezondheid. 

Naast het totale vetpercentage is ook de verdeling van lichaamsvet belangrijk. Vet dat zich voornamelijk ophoopt rond de buikstreek (visceraal vet) wordt vaak als riskanter beschouwd dan vet dat gelijkmatig over het lichaam is verdeeld. Dit komt doordat visceraal vet meer metabolisch actief is en een hogere ontstekingsgraad kan veroorzaken dan vet op andere plaatsen.

Wat is een gezond vetpercentage voor mannen? 

Een gezond vetpercentage voor mannen varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, het lichaamstype, en de individuele gezondheidsdoelen. Over het algemeen wordt een gezond vetpercentage voor mannen per leeftijdsklasse beschouwd als:

  • Voor mannen tussen 18-39 jaar: vetpercentage tussen 8-20%
  • Voor mannen tussen 40-59 jaar: vetpercentage tussen 11-22%
  • Voor mannen van 60 jaar en ouder: vetpercentage tussen 13-25%

Wat is een gezond vetpercentage voor vrouwen? 

Voor vrouwen gelden inderdaad andere richtlijnen voor een gezond vetpercentage, die ook variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, lichaamstype en individuele gezondheidsdoelen. Over het algemeen wordt een gezond vetpercentage voor vrouwen per leeftijdsklasse als volgt beschouwd:

  • Voor vrouwen tussen 18-39 jaar: vetpercentage tussen 21-33% 
  • Voor vrouwen tussen 40-59 jaar: vetpercentage tussen 23-34% 
  • Voor vrouwen van 60 jaar en ouder: vetpercentage tussen 24-36%


Vetpercentage verlagen: Calorietekort is de sleutel

Wil je je vetpercentage verlagen? Dan is het belangrijk om te streven naar een calorietekort. Dit betekent dat je minder calorieën consumeert dan je lichaam verbruikt. Door dit consequent vol te houden, zul je geleidelijk in lichaamsgewicht afvallen. 

Een calorietekort creëer je in de basis door minder te eten dan je lichaam nodig heeft voor dagelijkse activiteiten en lichaamsfuncties. Simpel gezegd betekent dit dat je met een bewust voedingspatroon, voldoende beweging en een gezonde levensstijl al snel kunt zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.

Een belangrijke tip die we je graag geven is om de calorieën die je dagelijks nuttigt bij te houden, zo weet je precies hoeveel je binnenkrijgt en kun je gemakkelijker een calorietekort creëren.

Moeite met afvallen? The Natural Health Company helpt je graag op weg

Ervaar je problemen tijdens het afvallen? Of lukt het je niet om die laatste kilo’s kwijt te raken? Met de juiste mindset, discipline en ondersteuning kun je jouw doelen bereiken. Bij The Natural Health Company begrijpen we dat afvallen een uitdaging kan zijn en staan we klaar om je te helpen op jouw weg naar een gezonder gewicht en een fitter lichaam.Met een ruim assortiment aan allerlei ondersteunende supplementen ben je bij ons aan het juiste adres om jouw route naar succes uit te stippelen. Wij hebben alles wat je nodig hebt om je afvaldoelen te bereiken.

Gerelateerde berichten