logo

Winkelwagen

Rekening

Mineralen

Waarom zijn mineralen zo belangrijk in onze voeding en waarom hebben we soms een aanvulling nodig in de vorm van supplementen?

BORIUM; BALANS IN HET LICHAAM

SUPPLEMENTEN INFORMATIE
PRODUCTEN
MEER INFORMATIE

Borium, ook wel bekend als boron, is een essentieel spoorelement. Borium is een scheikundig element met symbool B en atoomnummer 5. Het is een zwart kleurig metaal en wordt al duizenden jaren verhandeld en bewerkt in de Arabische wereld. Het werd vroeger veel gebruikt om glasachtige voorwerpen mee te maken. Tegenwoordig wordt borium veelal gebruikt als voedingssupplement

Borium is een belangrijk bestanddeel van ieders voedingspatroon, maar het lichaam is zelf niet in staat om borium aan te maken. Spoorelementen zijn net als vitamines essentieel voor het lichaam, maar zijn heel verschillend in oorsprong van deze vitamines. Vitamines zijn van oorsprong te vinden in de levende natuur. Dit zijn organische stoffen. Delfstoffen daarentegen komen van origine voor in de niet levende natuur. Dit zijn anorganische stoffen en komen van origine niet voor in onze voeding. Toch kunnen wij via onze voeding essentiële spoorelementen binnenkrijgen. Planten voeden zich namelijk met spoorelementen en mineralen uit de bodem. Wij krijgen essentiële delfstoffen voornamelijk binnen via peulvruchten, peren, appels, rozijnen, gedroogde pruimen, tomaten, aardappelen en wortels die verbouwd zijn op boriumrijke grond. Grond die erg rijk is aan borium, vinden we bijvoorbeeld in gebieden rond de middellandse zee, waar de kleigrond gebruikt wordt voor veel groente en fruitteelt.

 

De belangrijkste rol van borium in ons lichaam is het helpen in balans houden van onze calciumspiegel en het aansturen van de stofwisseling van calcium, magnesium en fosfor.

Borium kan als supplement worden gebruikt in de vorm van capsules of druppels. Ons lichaam heeft weinig borium nodig om te functioneren, daarom moet de maximale dosis niet overschreden worden. Echter, zijn er situaties waar een verhoogde dosis borium gewenst is. Mochten er vermoedens bestaan over de benodigdheid van extra borium, kun je dit met de huisarts overleggen.

CALCIUM, MEER DAN EEN GLAASJE MELK!

SUPPLEMENTEN INFORMATIE
PRODUCTEN
MEER INFORMATIE

Calcium is een van de meest voorkomende elementen op aarde. In ons lichaam alleen al vinden we zeker 1 kilo calcium, dat zit voor het overgrote deel opgeslagen in de botten en tanden. Calcium is een onedel metaal. Dat houdt in dat het metaal makkelijk reageert op andere stoffen. In de natuur komt dit als zuiver element dan ook niet voor. Mensen hebben vaak het idee dat calcium en kalk hetzelfde is. Kalk heeft wel het element calcium in zich, maar het is een combinatie van meer.

Calcium heeft veel functies in het lichaam, het heeft namelijk een rol in celdeling en – specialisatie. Het geeft cellen dus als het ware een taak, zodat deze weten wat ze moeten doen in het lichaam. Van daaruit hebben die cellen dus de functies die je misschien al kent van calcium.

 

Calcium is belangrijk omdat calciumverbindingen de basis zijn voor sterke botten en gezonde tanden. Calcium zorgt ervoor dat op jongere leeftijd de opbouw van botten goed loopt. Op latere leeftijd houdt calcium de botten gezond en sterk zoals ze zijn. Daarnaast wordt calcium gebruikt voor het reguleren van de bloedstolling, de overdracht van zenuwprikkels, het samentrekken van de spieren, de werking van de enzymen en hormonen en het bijhouden van een gezond energiemetabolisme.

Calcium is een essentieel mineraal. Dat wil zeggen dat ons lichaam het niet van zichzelf aanmaakt, maar niet zonder kan. Wij halen calcium uit verschillende producten. Voornamelijk uit zuivelproducten, groente, noten en peulvruchten. Volwassen mensen hebben dagelijks zo’n 1 gram calcium nodig. Ouderen zo’n 1,2 gram en kinderen van 0,5 tot 1,2 gram per dag.

Calcium komt uit voeding vooral voor in de vorm calciumfosfaat. Deze vorm is goed op te nemen voor het lichaam. In supplementen komt calcium vaak voor in de vorm van calciumcitraatmalaat, dit is voor het lichaam het best opneembaar.

Het parathormoon en vitamine D spelen een grote rol bij de werking van calcium in het lichaam. Deze twee stofjes zorgen ervoor dat de hoeveelheid calcium in het bloed op peil blijven. Vitamine D zorgt ervoor dat de darmen calcium goed opnemen. Het parathormoon haalt bij een tekort aan calcium tijdelijk calcium uit de botten. Bij een te lang tekort aan calcium zal er botontkalking ontstaan.

CHROOM, ZONDER KUNNEN WE NIET!

SUPPLEMENTEN INFORMATIE
PRODUCTEN
MEER INFORMATIE

Chroom of chromium is een essentieel mineraal. Dat wil zeggen dat ons lichaam het zelf niet aanmaakt, maar ook niet zonder kan. Het is één van de vele puzzelstukjes die ons lichaam goed laten functioneren. Chroom komt als element voor als een helder blauwwit, hard en corrosiebestendig metaal. Dit mineraal is onmisbaar voor een goede stofwisseling van koolhydraten, vetten en de cholesterol.

Chroom is vooral bekend voor de functie bij de werking van insuline in het lichaam. Er zit veel chroom in graanproducten met extra zemelen. Chroom wordt verder aangetroffen in biergist, volkorenbrood, rietsuikermelasse. Vlees, gevogelte en vis bevatten kleinere hoeveelheden chroom.

Chroom verbetert met name de werking van het hormoon insuline. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat glucose wordt opgenomen in de lichaamscellen waar het weer als energiebron kan worden gebruikt. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt. De bloedsuikerspiegel stijgt wanneer wij koolhydraat rijke voeding tot ons nemen. Koolhydraten zijn een bepaalde soort suikers, die bij een surplus worden opgeslagen als vet.

Chroom heeft een erg belangrijke rol voor mensen met diabetes. Voor mensen met diabetes is de werking van insuline van groot belang. Chroom verbetert, zoals eerder gemeld, de werking van insuline en helpt daarmee de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Chroom is ook betrokken bij de productie van HDL-cholesterol in het lichaam. HDL-cholesterol is belangrijk voor het lichaam, omdat het wordt ingezet om LDL-cholesterol te verwijderen. LDL-cholesterol is vettig en blijft kleven aan de vaatwanden, wat schadelijk is voor het lichaam.

We hebben chroom niet in grote hoeveelheden nodig. Toch is chroom van groot belang voor het lichaam en moeten we de werking van dit mineraal niet onderschatten.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de exacte werking van chroom. We weten dat chroom positieve effecten heeft op het lichaam en dat ons lichaam niet zonder kan.

IJZER, NIET OVER TE SLAAN!

SUPPLEMENTEN INFORMATIE
PRODUCTEN
MEER INFORMATIE

IJzer is een spoorelement dat in ons lichaam voorkomt. In het menselijk lichaam is ijzer zelfs het meest voorkomende metallische spoorelement. Het is voornamelijk te vinden in het eiwit hemoglobine, wat tevens door ijzer gemaakt wordt. Er zijn twee soorten ijzer die in onze voeding voorkomen, dat zijn heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer treffen we aan in dierlijke producten en is snel opneembaar voor het lichaam. Non-heemijzer treffen we aan in zowel dierlijke als in plantaardige producten, maar is minder snel opneembaar voor het menselijk lichaam.

IJzer wordt opgenomen in het eerste stuk van de dunne darm, het duodenum. Hoe de opname van ijzer verloopt is afhankelijk van de vorm waarin het in de voeding voorkomt (heemijzer of non-heemijzer), de andere aanwezige voedingsstoffen en de ijzervoorraad in het lichaam.

 

De hoeveelheid heemijzer die het lichaam uit voeding opneemt is ongeveer 25%. De hoeveelheid non-heemijzer dat het lichaam opneemt varieert tussen de 1 en 10%. Vitamine C, wat veel in fruit zit, helpt het lichaam om non-heemijzer uit plantaardige bronnen beter op te nemen. Koper, calcium en vitamine B12, B6 en E zijn ook belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam die helpen met het opnemen van ijzer.

IJzer heeft als taak in het lichaam om afweerstoffen aan te maken. Als er te weinig ijzer in het lichaam zit zal het afweersysteem niet optimaal werken. De kans op ziektes is daardoor groter wanneer er sprake is van een ijzertekort in het lichaam.

IJzer heeft daarnaast nog de essentiële functie om hemoglobine aan te maken. Dat is een eiwit dat ervoor zorgt dat er zuurstof door het lichaam gepompt wordt. Bij een ijzertekort zal het transporteren van zuurstof door het lichaam minder efficiënt gaan.

IJzer zit voornamelijk opgeslagen in de lever, milt en beenmerg. De ijzervoorraad is de belangrijkste factor bij de opname van ijzer in het lichaam. Wanneer de ijzervoorraad hoog is zal het lichaam minder ijzer uit de voeding opnemen, maar andersom zal wanneer de ijzervoorraad laag is het lichaam meer ijzer uit de voeding opnemen.

KALIUM, EEN ESSENTIEEL MINERAAL

SUPPLEMENTEN INFORMATIE
PRODUCTEN
MEER INFORMATIE

Het lichaam heeft kalium nodig voor meerdere essentiële processen. Kalium is een licht metaal en komt voor in minerale vorm. De aardkorst bevat een klein percentage kalium en ook in de zee en op de zeebodem vindt men kalium. Het is essentieel voor alle cellen, weefsels en organen in het menselijk lichaam. Daarnaast regelt het samen met natrium de bloeddruk en de vochtbalans in het lichaam.

Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Het tempert namelijk de bloeddrukverhogende werking van natrium. Als de bloeddruk op het juiste niveau zit is het risico op hartritmestoornissen kleiner. Het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten kan ook minder worden door kalium.

 

De vochtbalans wordt ook voornamelijk door natrium en kalium geregeld. Kalium zorgt voor de vochtbalans binnenin de cellen. Het trekt lichaamsvocht door de celwand heen naar binnen. Natrium daarentegen doet het tegenovergestelde, deze stof zorgt namelijk voor de vochtbalans buiten de cellen. Het trekt het lichaamsvocht uit de cellen. Natrium zorgt op die manier voor de vochtbalans in de weefsels en het bloed. Een juiste balans tussen kalium en natrium is essentieel voor een goed functionerend lichaam.

Bijna alle voedingsmiddelen bevatten kalium. Vooral groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten, melkproducten en brood zitten vol met dit niet te missen mineraal. Van het gehalte kalium dat in onze voeding zit neemt het lichaam ongeveer 90% op. De opname van kalium vindplaats in de dunne darm. Na de opname regelen de nieren of er niet te veel of te weinig kalium in het lichaam zit. Wanneer er in het lichaam weinig kalium zit zal je tijdens het plassen weinig kalium verliezen. Vice versa zal je wanneer er veel kalium in het lichaam zit veel kalium verliezen tijdens het plassen.

Ondanks dat ons lichaam veel zelfstandig regelt is het niet onverstandig om je huisarts om advies over kalium te vragen.

MAGNESIUM: MULTIFUNCTIONEEL MINERAAL

SUPPLEMENTEN INFORMATIE
PRODUCTEN
MEER INFORMATIE

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen om ons als mensen in het dagelijks leven op de been te houden. Het stuurt namelijk meer dan 300 verschillende enzymen aan, helpt je spieren hun werk te doen, houdt je botten en tanden sterk, helpt energie uit je voeding op te nemen en ondersteunt zowel korte, als lange termijn geheugen. Dat zijn dus erg veel voordelen, alleen maakt het lichaam zelf geen magnesium aan, dus moet je goed opletten dat je voldoende binnenkrijgt via je voeding.

Gelukkig zit magnesium in veel voedingsmiddelen, dus als je gevarieerd en volgens de schijf van vijf eet, zul je niet snel aan een magnesiumtekort komen. Voorbeelden van eten waarin veel magnesium zit zijn volkoren pastasoorten, spinazie en bananen. Ook al zit het dus in veel onderdelen van onze dagelijkse voeding, hebben veel mensen tóch een magnesiumtekort. Dit kan zich uiten in vermoeid, lusteloosheid en spierkramp. Als je vermoed een magnesiumtekort te hebben, is het belangrijk een huisarts te raadplegen, voordat je zelf overhaast op suppletie overgaat.

 

Magnesium bestaat in veel verschillende vormen, daarom is het ook belangrijk om te letten op wat voor supplement je neemt, als je suppletie overweegt. Dit komt omdat ze allemaal op andere manier en met verschillende mate van moeite door het lichaam opgenomen worden. Een paar van deze “goede varianten” van magnesium zijn bijvoorbeeld:

Magnesium Malaat is een verbinding van magnesium en appelzuur. De effecten die het heeft op het lichaam zijn talrijk, waardoor het op meerdere fronten inzetbaar is.
Magnesium Citraat is de meest voorkomende variant van magnesiumsupplementen en wordt snel in het bloed opgenomen. Hierdoor is het een uitstekende kandidaat voor snelle suppletie in de orale vorm.
Magnesium Bisglycinaat is een verbinding van magnesium en het aminozuur glycine. Deze vorm wordt heel makkelijk door het lichaam opgenomen en vindt zijn werking voornamelijk in de geestelijke onderdelen van de capabiliteiten van magnesium.
Magnesium Threonaat is de enige variant die voldoende door de bloed-hersenbarrière kan komen, en werkt daarom vooral op de hersenen en de psyche.
Daarnaast zijn er ook varianten van magnesium die niet goed in het lichaam opgenomen kunnen worden of, in het ergste geval een giftige en laxerende werking hebben. Mocht er op je magnesiumsupplement niet vermeld staan welke variant het betreft, kun je er vanuit gaan dat het om een van de vormen gaat die niet goed opgenomen worden, en dus amper tot geen werking hebben.

De gezonde vormen van magnesium kennen geen bijwerkingen, maar het blijft altijd aangeraden te handelen naar de gebruikshandleiding.

HOUD JE HUID EN HAAR GEZOND MET ZINK!

SUPPLEMENTEN INFORMATIE
PRODUCTEN
MEER INFORMATIE

Zink is een belangrijk mineraal in ieders lichaam, maar kan niet door het lichaam zelf aangemaakt worden, daarom wat het de status van essentieel sporenelement geeft. Het draagt onder andere bij aan normale celdeling, DNA- en eiwitsynthese, zuur-basemetabolisme en stofwisseling van koolhydraten, vetten en vitamines.

Een gezond zinkpeil is voor ieders immuunsysteem een must, en draagt ook bij aan gezond collageen, wat zich uit in gezonde nagels, huid en haar. Verder heeft zink ook positieve werking op een breed scala aan lichamelijke functies. Een goed zinkpeil is goed voor je zicht, zo helpt het tegen bijvoorbeeld nachtblindheid, door je netvlies te stimuleren. Ook het leervermogen kan baat hebben bij zink, gezien het de concentratie en het geheugen positief beïnvloed. Daarbovenop kan het voor mannen extra voordelen hebben om voldoende zink binnen te krijgen, door de hulp die het biedt aan mannelijke vruchtbaarheid.

 

Ondanks dat het lichaam zelf dus geen zink kan produceren, zal je met een gevarieerd voedingspatroon niet snel tegen een zinktekort aan lopen. Zink zit namelijk in gezonde hoeveelheden in bijvoorbeeld vlees, vis, peulvruchten en rijst.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het ook nuttig om extra zink in het dagelijkse patroon te introduceren, aangezien zij voor 2 aan bepaalde mineralen en voedingsstoffen moeten binnenkrijgen. Zink helpt namelijk bij jonge kinderen de groei te stimuleren.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink bedraagt voor volwassen mannen 9 milligram en voor vrouwen 7 milligram. Een overschot via supplementen zal niet snel voorkomen, aangezien de bovengrens van inname per dag op 25 milligram zit, maar toch blijft het verstandig om daarom de hoeveelheid milligram per eenheid in uw supplement te controleren.