logo

Winkelwagen

Rekening

Zuivelvervangers

Steeds meer mensen hebben een zuivel- of koemelkintolerantie. Soms is het dus nodig om zuivel geheel geheel uit het dieet te schrappen. Maar al je gewend bent om dit te eten of drinken, kan dit soms lastig zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer goede zuivelvervangers.Hierdoor kun je ook zonder zuivel een gezond en prettig eetpatroon aanhouden. In dit artikel lees je hoe je zuivel kunt vervangen en wat goede zuivelvervangers zijn.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Lactose-intolerantie en koemelk allergie

Steeds meer mensen hebben een lactose-intolerantie of koemelk allergie waarvan sommigen wel wat lactose kunnen verdragen. Maar er zijn ook mensen die al last krijgen bij kleine hoeveelheden zuivel met lactose. Echter als je gewend bent om altijd zuivel te drinken of eten kan het vrij lastig zijn om je dieet compleet om te moeten gooien. Al met al zijn er tegenwoordig wel ontzettend veel zuivelvervangers en lactosevrije producten, die we hier met je gaan delen!

Zuivelvervanger voor yoghurt, kwark, melk en kaas

Naast lactosevrije yoghurt van bijvoorbeeld Arla heb je tegenwoordig ook diverse plantaardige yoghurt vervangers zoals sojayoghurt van Alpro of haveryoghurt van Activia. Mocht je sojaproducten niet zo lekker vinden dan kun je ook altijd nog kiezen voor kokosyoghurt. Kokosyoghurt is wat romiger en zachter van smaak maar ook wat duurder. Ook bestaat er al lactosevrije kwark in verschillende maken. Voor kwark zijn er ook complete vervangers zoals de Alpro Go On sojakwark, deze komt in de smaken vanille, naturel met suiker of zonder suiker. De kwark is wat dikker van structuur dan de sojayoghurt.

Melkvervangers
Voor lactose-intolerantie kun je lactosevrije melk kopen maar er zijn ook melkvervangers op basis van melkvrije producten. Melkvervangers zijn er hedendaags ontzettend veel; zowel chocomelk, melk met een smaakje als “normale” melk. Denk hierbij aan rijstmelk, sojamelk, amandelmelk, havermelk, melk op basis van cashew of kokosmelk. Alle varianten zijn vrijwel in meerdere smaken te verkrijgen waaronder chocola, bosvruchten of vanille. Maar mocht je op de suikers willen letten zijn er van de meeste varianten ook ongezoete varianten beschikbaar.

Kaas vervangen
Vervangers zoeken voor kaas is op zich geen uitdaging, behalve dat de meeste veganistische kazen niet echt vergelijkbaar smaken als “normale” kaas. Er bestaat ook lactosevrije kaas en de meeste harde kazen zoals Parmezaanse kaas, Gorgonzola, oude Goudse kaas en oude geitenkaas kunnen de meesten met een lactose-intolerantie ook verdragen. Daarnaast zijn er ook lactosevrije roomkazen of smeerkazen voor op je brood.

Veganistische kazen heb je in alle soorten maar smaken veelal niet zoals de kaas die je gewend bent. Dit komt doordat ze vaak van kokosolie gemaakt worden. Er zijn zuivelvervangers voor mozzarella en blauwe schimmelkaas maar ook voor Parmezaanse kaas. De veganistische kaas die het dichtst in de buurt komt van normale kaas is edelgist. Qua structuur lijkt het erg op Parmezaanse kaas of geraspte kaas, en de smaak komt tevens goed in de buurt.

Zuivelvervangers voor ijs, room en boter

Vervanging voor ijs
Er komen steeds meer nieuwe varianten van zuivelvervangers voor ijs voor de veganisten en lactose-intolerante mensen. Sorbetijs is van nature al melkvrij en lactosevrij. Bovendien kun je nu ook romiger ijs kopen op basis van kokos of amandel. Er zijn zelfs naast het lactosevrije ijs veganistische cornetto ’s, magnums en Ben en Jerry’s te vinden in de supermarkt!

Vervanging voor room
MinusL en Arla doen het erg goed met lactosevrije producten en maken het leven van lactose-intolerante mensen gemakkelijker. En naast lactosevrije roomvervangers heb je ook melkvrije room producten. Deze zijn vaak van Alpro en op basis van soja of haver maar ook is er kokosroom.

Boter vervangers
Voor zuivelvervangers van boter zijn er talloze mogelijkheden, gebruik olie of kokosolie! Maar mocht je de structuur van boter nou fijn vinden dan zijn er tegenwoordig overal plantaardige boters te vinden. Denk aan sojaboter van Alpro, lactosevrije boter van Wajang of plantaardige ongezouten boter van Bertolli.

Gerelateerde berichten