Vaak wordt er gezegd dat volkoren producten gezonder zijn dan witte producten zoals brood. Je ziet ook steeds meer volkoren producten in de supermarkten, zowel volkoren brood als pasta. Ondanks dat het steeds populairder aan het worden is, is het ook wel belangrijk om te weten of het nou écht gezonder is! Hier bespreken we de verschillen tussen volkoren producten en witte producten, leggen we je uit wat volkoren betekent en wat gezonde keuzes zijn en wat niet.
Inspiratieverhalen | Naar de webshop
Wat is volkoren?
De term ‘volkoren’ betekent dat een product gemaakt is van de gehele graankorrel. Veel graanproducten worden gemaakt van wit meel waarbij het vliesje van de graankorrel verwijderd is. Dit is namelijk makkelijk in de verwerking en veel consumenten vinden graanproducten van wit meel ook vaak lekkerder. Bij volkoren producten wordt de hele graankorrel gebruikt, zowel het vliesje als de kiem en de meelkern. Hierdoor is de kleur van deze graanproducten vaak donkerder.
De voordelen van volkoren producten
Omdat de gehele graankorrel inclusief het vliesje in volkoren producten verwerkt is wordt de korrel niet fijngemalen. Dat zorgt ervoor dat de vitaminen en mineralen intact blijven tijdens de verwerking. Bovendien bevat het vliesje belangrijke voedingsstoffen en is daarom dus ook gezonder. Zo bevatten ze ook veel B-vitamines, ijzer en magnesium en ook meer voedingsvezels. Vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel doordat ze meer vocht aantrekken die de voedselbrij vergroot. Hierom helpen ze ook bij het verbeteren van de darmwerking.
Daarnaast bevat een hele graankorrel zetmeel dat bestaat uit een lange streng van glucosemoleculen aan elkaar. Bij bijvoorbeeld witbrood wordt de korrel uit elkaar gehaald en dan wordt deze streng dus ook korter. Daardoor kunnen de glucosemoleculen sneller worden opgenomen in ons lichaam, denk aan snellere suikers. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel sneller stijgt en ook weer snel daalt. Dat is dan ook de reden dat je na een witte boterham veel sneller weer trek krijgt dan na het eten van een volkoren boterham. Als laatste zijn er verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat het eten van volkoren producten de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte) vermindert.
Hoe donkerder, hoe gezonder?
Nee, helaas zegt de bruine kleur van brood of graanproducten niet altijd iets over hoe gezond het is. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn vaak donker van kleur. Het kan voorkomen dat brood donkerder gemaakt is met gebrande mout. Op die manier kan een brood dat is gebakken met witte bloem er donker uitzien. Echter ontbreken in dat geval daar alsnog de vezels en voedingsstoffen die wel in volkorenbrood zitten. Hoe donkerder, hoe gezonder de graanproducten gaat dus niet altijd op.
Meergranen en rogge
Een aantal minder gezonde graanproducten zijn witbrood, tarwebrood, meergranenbrood, maïsbrood, witte pasta, couscous, witte rijst, pistoletjes, normale wraps, mie, noodles, normale crackers, normaal beschuit, rijstwafels, maïswafels, cornflakes, bambix en cruesli. Bij vele termen zoals ‘veelkoren’, ‘meergranen’ of ‘waldkorn’ weet je vaak niet of de hele graankorrel gebruikt is of niet.
Zoals al eerder aangegeven is de naamgeving en etikettering van volkoren wettelijk geregeld. Je weet met het etiket dus zeker dat het product van de hele graankorrel gemaakt is. Maar ook bijvoorbeeld rogge is een volkoren product. Bruinbrood of tarwebrood bestaan uit een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Daarnaast bestaat meergranen zoals de naam al zegt uit meerdere graansoorten. Het kan dus bestaan uit volkorenmeel maar dat hoeft niet zo te zijn. Als er dus alleen tarwebloem of tarwemeel op de verpakking staat is het nog geen volkoren.
Gezonde en minder gezonde graanproducten
Volkoren is een beschermde term en een fabrikant mag dus alleen het product de benaming geven wanneer het daadwerkelijk van hele graankorrels gemaakt is. Gezonde volkorengraanproducten zijn o.a. volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren crackers, beschuit, wraps, rijstwafels en ontbijtgranen zoals speltflakes, muesli, brinta, weetabix of havervlokken. Maar ook zilvervliesrijst, havermout, zuurdesembrood, roggebrood en bulgur.