logo

Winkelwagen

Rekening

Waarom zou je voor biologische voeding moeten kiezen?

Biologische voeding is een constant groeiende industrie binnen de gezondheids- en fitnesswereld . Er zijn vele positieve punten van het consumeren van biologische voedingsmiddelen. Dit moedigt mensen die interesse hebben in hun eigen gezondheid en het milieu aan om alleen nog biologische producten te kopen. De vraag is echter of deze gedachten achter biologische voedingsmiddelen uit de wetenschap komen of slechts levensstijlmythen zijn. Hier lees je wat de voordelen van biologische voeding zijn.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Wat zijn biologische voedingsmiddelen?

Biologische voedingsmiddelen worden gedefinieerd als het product van de landbouw waarbij synthetische chemicaliën worden vermeden . Denk hierbij aan kunstmest, pesticiden en groeimiddelen. Bij de productie van biologisch voedsel wordt dan ook rekening gehouden met dierenwelzijn en het milieu. Dit is vastgelegd in allerlei voorschriften en eisen wat daaronder verstaan wordt. Vervolgens controleert een instituut of deze ook nageleefd worden.

Waarom kiezen voor biologische voeding?

Nu je weet wat biologische voeding is, leggen we uit wat de voordelen van bio zijn. Een meerderheid van het beschikbare onderzoek toont aan dat de belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor biologisch, hun gezondheid is. Daarnaast tonen de onderzoeken aan dat consumenten biologische voeding voedzamer vinden .

Desondanks laten studies niet zien dat alle biologische voeding beter is dan standaard voeding. Maar er zijn wel degelijk voordelen aan biologische voeding. Zo worden er in Italiaanse biologische buffelmelk en mozzarellakaas hogere niveaus van gezondheid bevorderende stoffen aangetroffen . Denk hierbij aan alfa-linolzuur, vitamine E, bètacaroteen en geconjugeerd linolzuur. Dit in vergelijking met niet-biologische versies van deze voeding. Maar ook een onderzoek uit Denemarken laat zien dat 7 van de 10 monsters biologische melk hogere vitamine E-waarden hadden en een hoger gehalte van bètacaroteen .

En dat niet alleen, er zijn ook voordelen gevonden in biologisch geteelde gewassen zoals groenten. Biologisch geproduceerde groenten bevatten meer vitamine C en lagere nitraten . Andere auteurs hebben deze resultaten dan ook gereproduceerd . Bovendien lijkt er een trend te bestaan in diverse onderzoeken voor hogere nutriëntenniveaus in biologische gewassen zoals aardappelen en bladgroenten .

Geen chemicaliën

Een andere belangrijke reden waarom mensen voor biologische voeding kiezen is om chemicaliën te vermijden . Vooral het gebruik van synthetische pesticiden is zorgwekkend vanwege de associatie met onbekende effecten op de gezondheid . Zo is het wel duidelijk dat de strikte voorschriften van de biologische landbouw gericht zijn op mogelijke gevaren van blootstelling aan dergelijke chemicaliën te voorkomen .

Concluderend, ondanks dat biologisch eten een enorme hype geworden is heeft het wel degelijk voordelen voor de gezondheid. Naast dat het gezonder is, is het ook beter voor het milieu en het dierenwelzijn. Maar ook de kwaliteit en smaak van biologische voeding is stukken beter.

Referenties

Hughner, RS, McDonagh, P., Prothero, A., Shultz, CJ, & Stanton, J. (2007). Wie zijn consumenten van biologisch voedsel? Een compilatie en overzicht van waarom mensen biologisch voedsel kopen. Journal of consumer behavior , 6 (2? 3), 94-110.

Hill, Helene en Fidelma Lynchehaun. “Biologische melk: attitudes en consumptiepatronen.” British Food Journal 104, nr. 7 (2002): 526-542.

Kouba, M. (2003). Kwaliteit van biologische dierlijke producten. Dierlijke productiewetenschap , 80 (1), 33-40.

Williamson, CS (2007). Is biologische voeding beter voor onze gezondheid ?. Voedingsbulletin , 32 (2), 104-108.

Fotopoulos C, Krystallis A, Ness M. 2003. Wijn geproduceerd door biologische druiven in Griekenland: gebruikmakend van analyse van middelmatige ketens om de aankoopmotieven van biologische kopers te onthullen in vergelijking met niet-kopers. Voedselkwaliteit en voorkeur 14 (7): 549-566

Huang CL. 1996. Consumentenvoorkeuren en attitudes ten opzichte van biologisch geteelde producten. European Review of Agricultural Economics 23 (3-4): 331-342.

Hutchins RK, Greenhalgh LA. 1995. november / december Organische verwarring: concurrentievoordeel behouden. Voeding en voedingswetenschap 6: 11–14.

Jolly DA. 1991. Bepalende factoren voor de consumptie van biologische tuinbouwproducten op basis van een steekproef van consumenten in Californië. Acta Horticulture 295: 41–148.

Bergamo P, Fedele E, Iannibelli L et al. (2003) Vetoplosbare vitaminegehaltes en vetzuursamenstelling in biologische en conventionele Italiaanse zuivelproducten. Levensmiddelenchemie 82: 625–31

Nielsen JH & Lund-Nielsen T (2005) Gezondere biologische veehouderijproducten; antioxidanten in biologisch en conventioneel geproduceerde melk. Plenaire sessie van de conferentie over biologische landbouw, voedselkwaliteit en menselijke gezondheid, 6–9 januari 2005. Gerelateerd aan het Quality Low Input Food (QLIF) -project.

Woese K, Lange D, Boess C et al. (1997) Een vergelijking van biologisch en conventioneel geteeld voedsel – resultaten van een overzicht van de relevante literatuur. Journal of the Science of Food and Agriculture 74: 281–93.

Worthington V (1998) Effect van landbouwmethoden op voedingskwaliteit: een vergelijking van biologische met conventionele gewassen. Alternatieve therapieën in gezondheid en geneeskunde 4: 58–69.

Worthington V (1998) Effect van landbouwmethoden op voedingskwaliteit: een vergelijking van biologische met conventionele gewassen. Alternatieve therapieën in gezondheid en geneeskunde 4: 58–69.

Ott SL. 1990. De bezorgdheid over pesticiden van supermarktklanten en de bereidheid om gecertificeerde residuvrije verse producten van pesticiden te kopen. Agribusiness 6 (6): 593-602

Wilkins JL, Hillers VN. 1994. Invloeden van residuen van bestrijdingsmiddelen en bezorgdheid over het milieu op de voorkeur voor biologisch voedsel onder leden van de voedselcoöperatie en niet-leden in de staat Washington. Journal of Nutrition Education 26 (1): 26-33.

Hammit JK. 1990. Risicoperceptie en voedselkeuze: een verkennende analyse van kopers van biologische en conventionele producten. Risicoanalyse 10 (3): 367-374.

Gerelateerde berichten