Het afvalproces lukt maar niet ondanks dat je zo hard je best denkt te doen. Het kan zo frustrerend zijn als je niet afvalt en je denkt dat je enorm goed bezig bent. Maar waar ligt dat dan toch aan? Je eet zo gezond, veel groente en fruit en vezelrijke producten en tóch val je geen gram af.
De meest voor de hand liggende reden hiervoor is dat je onbewust toch in een energieoverschot zit en teveel calorieën binnenkrijgt dagelijks. Een andere reden kan zijn dat je minder calorieën verbruikt dan je denkt. Deze twee redenen staan met elkaar in verband. Bij sommige mensen kan er een andere oorzaak achter zitten, maar vaak zijn mensen zich niet bewust van hun dagelijkse energie-inname en energieverbruik. Hier bespreken we een aantal oorzaken waardoor je niet afvalt.
InspiratieverhalenNaar de webshop
4 redenen waarom je niet afvalt
1. Je eet gezond in een energieoverschot
Vaak denken mensen dat wanneer ze gezonde voedingsproducten eten ze gaan afvallen. Echter kun je ook met gezonde voeding aankomen doordat je in een energieoverschot zit. Dit betekent dat je meer calorieën eet dan je verbrandt op een dag. Ondanks dat gezonde voeding aan de basis staat van een goed voedingspatroon staat het niet gelijk aan afvallen. Je vergist je namelijk snel in de calorieën dat een “gezond” product kan bevatten. Denk hierbij aan een handje noten van 25 gram die al gelijk staat aan 150 calorieën. Natuurlijk fijn dat je de gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt maar als je aan het einde van de dag een aantal honderd kcal boven je energieverbruik zit, val je niet af.
2. Je slaapt niet voldoende
Voldoende slaap en/of rust heeft grote invloed op een afvalproces en wordt vaak onderschat. Als je te weinig slaapt kan dit vaak stress met zich meebrengen. In een periode waarbij je veel stress ervaart maakt je lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan. Voor een korte periode is dit niet schadelijk, echter kan het op de lange termijn lichamelijke processen verstoren. Op dat moment is het moeilijk om af te vallen omdat de cortisol-levels te hoog liggen.
Daarnaast zorgt te weinig slaap ook voor meer aanmaak van het hormoon ghreline. In een periode van afvallen is dit niet gunstig omdat dit hormoon voor meer eetlust zorgt. Als laatste heeft slaap ook invloed op het hormoon ‘leptine’, een verzadigingshormoon. Het is belangrijk om deze op peil te blijven houden in een afvalproces. Want door dit hormoon krijgen je hersenen een seintje dat je voldoende gegeten hebt.
3. Je bouwt spiermassa op
Gewicht wil niet altijd alles zeggen gezien het op meerdere factoren gebaseerd is. Als twee personen hetzelfde gewicht hebben kunnen ze er qua lichaamsverhoudingen alsnog anders uit zien. Vaak vergeten mensen dat spiermassa ook een flink aantal kilo’s kan wegen. Wanneer je tijdens het afvalproces aan krachttraining doet kan het zijn dat je minder afvalt dan je misschien zou willen. Je valt dan wel af in vet maar je kunt ook spiermassa opbouwen tegelijkertijd. Hierdoor kan het zijn dat je minder snel afvalt omdat spiermassa ervoor zorgt dat je zwaarder weegt. Over het algemeen bouw je sneller spieren op in een energieoverschot. Maar het is ook mogelijk om spiermassa op te bouwen in een calorietekort, met name als beginnende sporter.
4. Je hebt een (schildklier)aandoening
Soms kan er lichamelijk iets aan de hand zijn waardoor het afvalproces moeizaam verloopt. Denk hierbij aan een aandoening aan de schildklier, oftewel een langzame schildklier. Wanneer deze te langzaam werkt dan worden bruikbare voedingsstoffen minder goed verwerkt. De schildklier regelt alle stofwisselingsprocessen in het lichaam. En als jouw schildklier trager werkt kan het gebeuren dat de bijnieren uitgeput raken. Ze blijven dan continu cortisol aanmaken wat niet bevorderlijk is voor het afvalproces. Echter is een gezonde leefstijl heel belangrijk voor een goede werking van het hormoonstelsel. Als je de diagnose hebt gehad van een trage schildklier kan het al enorm helpen als je een gezonde leefstijl hebt. Zorg er dus voor dat je regelmatig blijft bewegen en dat je een gezond voedingspatroon hebt.