logo

Winkelwagen

Rekening

Voordelen van een goede darmgezondheid

Of je het wel of niet verwacht, onze darmen spelen een ontzettend belangrijke rol in onze algehele gezondheid. Denk aan je immuunsysteem, de spijsvertering maar ook je geestelijke gezondheid staat in verband met je darmgezondheid. Onderzoek toont ook aan dat je darmgezondheid enorme voordelen heeft op je algehele gezondheid. Ook op dingen waarvan je dat niet zou verwachten.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Trainingsprestaties en gezondheid

De darmen spelen een enorm essentiële rol bij trainingsprestaties en spierherstel. Maar ook andersom helpt lichaamsbeweging bij het verbeteren van ons darm microbioom. Dit omdat sporten een grotere microbiële diversiteit, een indicator voor een betere darmgezondheid. Dus als je gezonde darmen hebt kun je ook beter presteren en herstel je beter.

Naast de voordelen van darmgezondheid op de trainingsprestaties speelt het ook een rol in de algehele gezondheid. Eén van de belangrijkste functies van de darmen bij de gezondheid is de rol die het speelt in het immuunsysteem. Het is namelijk de thuisbasis voor de overgrote meerderheid van onze immuun cellen en plek waar de meeste indringers van buitenaf proberen binnen te dringen.

Zo kan een ontstoken darm veel vatbaarder zijn voor indringers naarmate de integriteit van de darmwand afneemt. Denk hierbij aan chronische stress en slechte voeding of diëten die kunnen leiden tot ontsteking van de darm .

Sport

Om goed te kunnen presteren tijdens het sporten en voor goed herstel moet je goed zorgen voor je darmen. Het is dan ook belangrijk om een levensstijl aan te houden waarin je dieet veel groente bevat en minder potentieel inflammatoire voedingsmiddelen, bewerkt voedsel en alcohol. Daarnaast is het essentieel om (chronische) stress te voorkomen of onder controle te houden.

Gastro-intestinale problemen die zich vaak voordoen bij mensen met een slecht voedingspatroon en chronische stress kunnen een aanzienlijk nadelig invloed hebben op trainingsprestatie . Een slechte darmgezondheid kan tevens de opname van voedingsstoffen belemmeren. Dit is een belangrijke factor bij herstel. Verder kan het ook de energieproductie verstoren wat het presteren weer lastiger maakt.

Wanneer je een gebalanceerd voedingspatroon hebt en je stressniveau onder controle hebt kun je ook nog denken aan aanvullende suppletie om je gezondheid positief te beïnvloeden.

Supplementen

Een aantal supplementen die voor een verbeterde darmgezondheid kunnen zorgen zijn met name omega 3 en probiotica.

Bij omega 3 is er aangetoond dat het geassocieerd kan worden met een vermindering van het immuunrespons bij inflammatoire darmziekten (IBD) (5). Om de inname te halen kun je naast vette vis zoals zalm of makreel ook omega 3 suppletie toevoegen. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat probiotica gunstig blijkt te zijn bij het in balans houden van de darmgezondheid .

Concluderend, een gezonde darm betekent;

  • Minder vatbaar voor ziekten
  • In staat om voedingsstoffen effectiever te verteren en te absorberen
  • Een betere geestelijke gezondheid
  • Beter gereguleerde ontstekingsniveaus
  • Behoud / optimalisatie van botmassa

Referenties

  1. Ursell, LK, Metcalf, JL, Parfrey, LW, & Knight, R. (2012). Het menselijk microbioom definiëren . Voedingsrecensies , 70 (suppl_1), S38-S44.
  2. Monda, V., Villano, I., Messina, A., Valenzano, A., Esposito, T., Moscatelli, F.,… & Messina, G. (2017). Oefening verandert de darmflora met positieve gezondheidseffecten . Oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur , 2017.
  3. Rankin, A., O’Donavon, C., Madigan, SM, O’Sullivan, O., & Cotter, PD (2017). ‘Microben in de sport’ – De mogelijke rol van de darmmicrobiota in de gezondheid en prestaties van atleten.
  4. Childs, CE, Calder, PC, & Miles, EA (2019). Dieet en immuunfunctie.
  5. Barbalho SM et al. Inflammatory bowel disease: can omega-3 fatty acids really help? Ann Gastroenterol. 2016 Jan-Mar;29(1):37-43.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gerelateerde berichten