logo

Winkelwagen

Rekening

Voedingsmiddelen voor als je ziek bent

Als je ziek bent en je niet lekker voelt wordt er vaak gezegd om rust te nemen, een paracetamol in te nemen en veel te drinken. Echter kunnen bepaalde voedingsmiddelen ook enorm helpen om sneller te herstellen van ziekte. Deze voedingsmiddelen dienen vaak als natuurlijke remedies. Ondanks dat voorkomen beter is dan genezen, kunnen deze voedingsmiddelen je ontzettend helpen wanneer je je niet lekker voelt. Het is natuurlijk nog beter als je deze voeding in je dagelijkse dieet implementeert.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Fruit en groente

Je hoort het vaak dat vitamine C dient als natuurlijke remedie wanneer je ziek bent. De meesten van ons denken meteen aan sinaasappels of sinaasappelsap. Maar er zijn ook andere fruitsoorten en groentes die veel vitamine C bevatten. Denk hierbij aan aardbeien, rode paprika’s en groene groentes zoals broccoli en spinazie. Met name voor verkoudheid en virussen is vitamine C essentieel. Deze vitamine ondersteunt namelijk het immuunsysteem en verkort de hersteltijd tijdens ziekte . Bovendien bevatten bessen flavonoïden, dit is een krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen.

Soep

Wanneer je als kind ziek was maakte je moeder vast vaak soep op basis van bouillon. Het hoge zoutgehalte in de bouillon kan je helpen om gehydrateerd te blijven. Daarnaast zit de bouillon boordevol aminozuren en zijn gekookte groentes in de soep licht verteerbaar. Bij de griep heb je vaak verminderde eetlust daarom kan het fijner zijn om licht verteerbaar voedsel te eten.

Knoflook

Knoflook helpt bij het afweren van bacteriën en virussen die je immuunsysteem kunnen binnendringen. Dit komt omdat het antimicrobiële eigenschappen heeft. Zo ondersteunt knoflook net als vitamine C je immuunsysteem. Maar ook kan het de duur van verkoudheid en andere virussen erg verkorten . Bij consistent gebruik kan knoflook ook de gezondheid van het hart verbeteren .

Kruidenthee

Kruidenthee is een natuurlijke remedie tegen verkoudheid en aandoeningen aan de luchtwegen. Theebladeren bevatten namelijk veel antioxidanten die ziektes kunnen bestrijden . Daarnaast bevatten ze ook plantaardige stoffen waaronder flavonoïden en vitamines die de gezondheid bevorderen. Als laatste kan de cafeïne die in sommige theesoorten zit je ook een energie boost geven mocht je die nodig hebben.

Gember

Doordat gember boordevol vitaminen en mineralen zit kan het je immuunsysteem stimuleren. Maar ook helpt gember bij misselijkheid dankzij de stof “gingerol”. Bij ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, misselijkheid en braken als gevolg van maagklachten of tijdens het reizen helpt gember enorm.

Referenties

  1. Maggini, S., Wenzlaff, S., & Hornig, D. (2010). Essentiële rol van vitamine C en zink bij de immuniteit en gezondheid van kinderen. Journal of International Medical Research, 38(2), 386-414.
  2. Rana, SV, Pal, R., Vaiphei, K., Sharma, SK, & Ola, RP (2011). Knoflook in gezondheid en ziekte. Voedingsonderzoek beoordelingen, 24(1), 60-71.
  3. Trevisanato, SI en Kim, YI (2000). Thee en gezondheid. Nutrition beoordelingen, 58(1), 1-10.

Gerelateerde berichten