logo

Winkelwagen

Rekening

Kun je plaatselijk vet verliezen?

Eén van de meest gestelde vragen van mensen die willen afvallen is of je plaatselijk vet kunt verliezen. Vaak willen deze mensen op bepaalde plekken vet verliezen wat dan veelal niet lukt tot hun grote frustratie. Zij hebben dan specifieke probleemzones zoals de buik, de bovenbenen, heupen of de onderarmen. Er wordt op tv en in reclames veel gehamerd op plaatselijk vet verliezen door middel van buikspieroefeningen of veelbelovende apparaten. Helaas is de werkelijkheid minder rooskleurig. In dit artikel leggen we uit waarom plaatselijk vet verliezen lastig kan zijn.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Hoe werkt vet verbranding?

Een ander woord voor vet verbranden is ook wel afvallen, door meer energie te verbranden dan je binnenkrijgt via voeding. Je zorgt ervoor dat je een energietekort of negatieve energiebalans creëert en aanhoudt. Vet verliezen op korte termijn is vaak ook van korte duur, waarna de kilo’s er zo weer aan zitten. Daarom is geduld vaak een schone zaak in een afvalproces. Vet is in feite de manier van het lichaam om energiereserves op te slaan voor wanneer je ze in de toekomst nodig hebt. Zo bepaalt het lichaam hoe het wordt verdeelt, wat meestal ongeveer evenredig is en wanneer je vet verliest zal het dan ook over het hele lichaam gebeuren.

Is het mogelijk om plaatselijk vet te verliezen?

Het antwoord is simpelweg nee, plaatselijk vet verliezen is niet mogelijk. Vetverlies is wel mogelijk door op lange termijn een klein energietekort aan te houden. Op die manier kun je zowel op je buik, armen en benen vet verliezen. Echter zal je dan ook vet verliezen op je billen en andere plekken waar je het juist graag zou willen behouden. Door middel van krachttraining kan je er wel voor zorgen dat je lichaam gevormder wordt, echter bestaat enkel vetverlies op de plekken die jij kiest niet. Met meer spiermassa verbrandt je ook meer calorieën wat dus bevorderlijk is voor het afvalproces.

Strakke buik
Vaak wordt verteld dat als je maar genoeg buikspieroefeningen doet, je buikvet kunt verliezen. Dit is dus niet waar. Je krijgt er wel sterke buikspieren van maar dit gaat niet samen met buikvetverlies. Belangrijker voor een strakke buik is om een aantal maanden in een energietekort te zitten. Houd hierbij wel een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan, en combineer het met een trainingsschema. Ook compound oefeningen zijn goed om veel calorieën te verbranden, omdat er grotere spiergroepen bij betrokken worden.

Lichaamsvormen
Ondanks dat plaatselijk vet verliezen niet mogelijk is zie je toch vaak dat sommige mensen op bepaalde plekken meer vet opslaan dan anderen. Denk hierbij aan de “peer” vorm waar er meer vet op de benen en kont wordt opgeslagen. Ieder lichaam is anders en hoe jouw lichaamsvorm is heeft te maken met de verhouding van hormonen in je lichaam. Zo heb je het hormoon oestrogeen dat erom bekend staat dat het vetopslag rond de benen en billen stimuleert. Daarnaast wordt buikvet geassocieerd met een teveel van het stresshormoon cortisol. Door je voedingspatroon aan te passen kun je dus vet verliezen over je hele lichaam.

Gerelateerde berichten