logo

Winkelwagen

Rekening

Keto | Waarom een Ketogeen dieet volgen?

Het keto dieet oftewel ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet waarbij het grootste deel van je totale calorie-inname bestaat uit vetten. Dit dieet wordt veelal gebruikt voor medische doeleinden zoals diabetes type 2 of met epilepsie, in overleg met een arts. Daarnaast wordt het door sommigen gebruikt om af te vallen. Het ketogeen dieet brengt je lichaam in ‘ketose’ omdat je de koolhydraten of de natuurlijke brandstofbron wegneemt. Bij minder dan 50 gram koolhydraten per dag raakt je lichaam in ketose, de meeste mensen raken pas na 48 uur in ketose. Over het algemeen is het keto dieet niet voor iedereen geschikt.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Hoe werkt het keto dieet?

Ketose wordt bereikt door het lichamelijke proces dat ketogenese heet. Je lichaam haalt normaal gesproken energie uit koolhydraten want je lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren. Maar wanneer het lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt verhoogt het de concentratie ketonen in je bloed door vetzuren af te breken. Voordelen hiervan zijn dat je mentale en fysieke prestaties verbeteren, je eetlust gereguleerd wordt, je insulinegehalte verlaagt en je krijgt een betere weerstand. Al met al zijn de ketonen bij het keto dieet de belangrijkste energiebron voor je lichaam in plaats van koolhydraten. Ketonen zijn verbindingen die je lever aanmaakt uit je vetvoorraad wanneer je bloedsuikerspiegel laag is.

Waaruit bestaat een ketogeen dieet?

Je voeding bij een ketogeen dieet bestaat voornamelijk uit vetten. Hiervan haal 10-15% uit eiwitten en minder dan 10% bestaat uit koolhydraten. Je eet dus minder dan 50 gram koolhydraten per dag. Voor de gezondheidsvoordelen moet je het keto dieet wel langdurig volhouden, en dat is best een uitdaging.

Producten die vaak gegeten worden bij een keto dieet:

  • Dierlijke vetten zoals biefstuk, salami en hamburgers
  • Volle kwark of yoghurt
  • Olijfolie en roomboter
  • Kaas, ei en spek
  • Vette vis
  • Noten
  • Avocado
  • Mascarpone en crème fraîche

Is het ketogeen dieet gezond?

Doordat je weinig koolhydraten eet kan het lastig zijn om het ketogeen dieet langdurig vol te houden. Ondanks dat het kan helpen om gewicht te verliezen zijn de effecten van het ketogeen dieet op gewicht en gezondheid voor de lange termijn nog onbekend. Koolhydraten zitten namelijk in veel gezonde voeding zoals fruit, volkorenproducten en zilvervliesrijst. Bovendien heb je grotere kans op tekorten van bepaalde B-vitamines, jodium en vezels. Volkorenproducten hebben ook positieve effecten op je gezondheid, ze verlagen de kans op hartziekten en beroerte.

Maar ook zijn koolhydraatarme diëten vaak rijk aan vetten en te hoog in verzadigd vet. Mocht je de kans op hart- en vaatziekten willen verlagen wordt het geadviseerd om producten met verzadigde vetten te vervangen voor producten met onverzadigde vetten.

Gerelateerde berichten