logo

Winkelwagen

Rekening

Hoe kan ik lichaamsvet verliezen?

Veel mensen willen graag lichaamsvet verliezen maar er worden zoveel adviezen gegeven tegenwoordig dat het soms lastig is wat je nou moet geloven. Je wilt graag vet verliezen op een gezonde manier en vooral duurzaam zodat je niet het jojo-effect krijgt. Daarnaast worden er overal crash diëten aangeprezen die je snel vet zouden laten verliezen. Echter is het veel beter om niet te snel te veel kilo’s af te vallen terwijl geduld juist heel belangrijk is in een vetverlies proces. Bovendien zijn ze op de lange termijn niet duurzaam en kunnen ze soms zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

InspiratieverhalenWebshop

Hoe kan ik lichaamsvet verliezen?

1. Energiebalans
Voor gewichtsverlies of nog belangrijker lichaamsvetverlies moet je energie-inname minder zijn dan je energieverbruik. Belangrijk is wel dat mensen vaak vergeten dat er een verschil is tussen lichaamsvet verliezen en gewichtsverlies. Gewichtsverlies kan namelijk door meerdere factoren veroorzaakt worden zoals vocht en je maaginhoud. Om vet te verliezen moet je een negatieve energiebalans aanhouden gedurende een periode. Je moet dus makkelijk gezegd minder eten dan dat je verbruikt.

2. Lichaamsbeweging
Onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van een dieet of verandering in leefstijl en lichamelijke activiteit op de lange termijn succesvoller is dan één van beide . Voor afvallen bestaan er helaas geen wondermiddelen ondanks dat veel mensen dit nog altijd denken. Lichaamsbeweging kan ontzettend bevorderlijk zijn voor het verliezen van vet, en dan met name krachttraining. Maar ook cardio kan helpen om een groter energietekort te creëren.

3. Realistisch doel
Het is belangrijk om van te voren een realistisch doel te stellen. Dit omdat onderzoek heeft uitgewezen dat vastgestelde doelen het eenvoudiger maken om dit doel te bereiken . Let er wel op dat je een realistisch en haalbaar doel opstelt. En denk ook vooral na over wat je motivatie is om vet te verliezen. Veel vrouwen denken ten onrechte dat afvallen hun slechte zelfbeeld of emotionele problemen op zal lossen, wat niet waar is.

4. Calorieën bijhouden
Om precies bij te kunnen houden wat je energie-inname is op een dag, is het handig om dit bij te houden in een voedingsdagboek of een app. Op deze manier kun je je huidige eetgewoontes evalueren en ook analyseren waar het beter kan. Ook kun je controleren of je dieet wel veelzijdig is en evenwichtig of dat er nog belangrijke nutriënten in ontbreken. Maar ook wordt je bewuster van je voedingspatroon. Vaak vergeten mensen namelijk het schepje suiker in de koffie, de olie in de pan of het proeven tijdens het koken. Een app die veel gebruikt wordt is MyFitnessPal.

5. Progressie bijhouden
Het is enorm belangrijk om tijdens je vetverlies proces je progressie bij te houden als je lichaamsvet wilt verliezen. Je denkt vaak eerst aan een weegschaal maar dat is niet de meest nauwkeurige methode om vooruitgang te meten. Als je begonnen bent met fitness en dus spiermassa opgebouwd hebt kan het zijn dat je zwaarder geworden bent maar je wel vet verloren hebt. Om je vetpercentage te meten kan je dus beter huidplooimetingen gebruiken als meetinstrument. Zo kun je progressie bijhouden door middel van een combinatie van eenvoudige omvangmetingen van de borst, taille, heupen, armen en benen.

Geduld

Bij het verliezen van vet hoort een andere leefstijl en is het niet specifiek een dieet wat je gaat volgen. Probeer geen drastische veranderingen te maken van de ene op de andere dag, geduld is heel belangrijk! Gewenning aan een nieuw patroon moet stap voor stap en daar heb je ook de tijd voor nodig. Anders is de kans veel groter dat je later weer terugvalt in je oude voedingspatroon.

Referenties
Bean, A. (1997). Het complete handboek sportvoeding. London, A&C Black.

Gerelateerde berichten