logo

Winkelwagen

Rekening

Een intermittent fasting schema opstellen: hoe pak je dat aan?

Ben je van plan je voedingspatroon te vernieuwen om af te vallen? Dan heb je vast weleens van intermittent fasting gehoord. Deze methode om gewichtsverlies te stimuleren neemt de laatste jaren enorm toe in populariteit. Maar is het opstellen van een effectief intermittent fasting schema wel iets voor jou? En heeft het daadwerkelijke voordelen? 

Of je nu geïnteresseerd bent in het 16/8-schema, periodieke vastendagen of een andere variant, in deze blog schrijven we over de voordelen van intermittent fasting, benoemen we de verschillende methodes en beschrijven we hoe jij een strak plan voor jezelf kunt opstellen. 

Wat is intermittent fasting? 

Intermittent fasting, ook wel bekend als periodiek vasten, is een voedingspatroon waarbij periodes van vasten worden afgewisseld met eetmomenten. In plaats van je te concentreren op de soorten voeding die je eet, richt intermittent fasting zich met name op het tijdstip waarop je eet.

Er zijn verschillende methoden van intermittent fasting, maar een veel voorkomende aanpak is het beperken van het eetraam tot bepaalde uren van de dag. Denk bijvoorbeeld aan het populaire 16/8-schema, wat inhoudt dat je gedurende 16 uur vast en binnen een vastgestelde periode van 8 uur je maaltijden nuttigt.

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting? 

Intermittent fasting stimuleert de vetverbranding, wat een positief effect heeft op gewichtsverlies. Door de perioden van vasten wordt het lichaam gedwongen om opgeslagen vet als energiebron te gebruiken, wat kan bijdragen aan het verminderen van overtollig lichaamsvet. 

Naast het bevorderen van gewichtsverlies, tonen studies aan dat intermittent fasting ook andere gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen. Het kan de insulinegevoeligheid verbeteren, de bloedsuikerspiegel reguleren, ontstekingen verminderen en mogelijk zelfs het risico op bepaalde chronische ziekten verlagen. Door bewust om te gaan met de timing van maaltijden, kunnen intermittent fasting-protocollen een veelzijdige benadering bieden voor diegenen die streven naar zowel gewichtsbeheersing als algemene gezondheidsverbeteringen.

Hoe te beginnen met intermittent fasting? 

We benoemen graag een kanttekening alvorens je begint met intermittent fasting. Wanneer je wilt afvallen is het namelijk van essentieel belang dat je op consequente wijze een calorietekort nuttigt. Ondanks de voordelen van intermittent fasting op het gebied van vetverbranding, blijft de basis van gewichtsverlies het creëren van een negatieve energiebalans. Zorg ervoor dat je voedzame, gebalanceerde maaltijden binnen je vast-venster nuttigt en dat je je totale calorie-inname nauwlettend in de gaten houdt. Intermittent fasting kan natuurlijk uitkomst bieden, maar het is geen garantie dat je ook daadwerkelijk een calorietekort creëert. Zorg ervoor dat je daar dan ook bewust van bent. 

We raden vervolgens aan om een plan op te stellen waarbij je jouw gewenste spreiding van tijd vaststelt en beoordeelt welke maaltijden het beste in deze vastenperiode passen. Denk hierbij aan het kiezen van voedzame maaltijden die je voorzien van de benodigde voedingsstoffen en energie om de vastenperiode comfortabel door te komen. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de hydratatie en ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt tijdens de vasturen. 

Door een goed doordacht plan te volgen, kun je de overgang naar intermittent fasting soepel maken en het meeste halen uit de potentiële gezondheidsvoordelen van deze voedingsbenadering.

Intermittent fasting methodes

Intermittent fasting methodes variëren en bieden flexibiliteit aan degenen die dit voedingspatroon willen volgen. Enkele populaire methodes zijn onder andere:

14-10 Intermittent Fasting Schema:

Hierbij vast je gedurende 14 uur en heb je een eetvenster van 10 uur. Dit betekent dat je bijvoorbeeld van 18.00 uur ‘s avonds tot 20.00 uur ‘s ochtends vast en binnen het resterende eetvenster je maaltijden nuttigt.

16-8 Intermittent Fasting Schema:

Een veelgebruikte methode waarbij je 16 uur vast en een eetvenster van 8 uur hebt. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld tussen 12.00 uur ‘s middags en 20.00 uur ‘s avonds eet.

18-6 Intermittent Fasting Schema:

Hierbij wordt vasten gedurende 18 uur gevolgd door een eetvenster van 6 uur. Bijvoorbeeld vasten van 16.00 uur ‘s middags tot 22.00 uur ‘s avonds.

Meer weten over intermittent fasting? 

Wil je meer weten over intermittent fasting? Neem dan contact op met de experts van The Natural Health Company voor gedegen advies en hoogwaardige supplementen die je kunnen ondersteunen met advies tijdens het vasten. Ons team staat klaar om je te voorzien van deskundige informatie en producten die aansluiten bij jouw gezondheidsdoelen. Ontdek de mogelijkheden en voordelen van intermittent fasting met het vertrouwen en de ondersteuning van The Natural Health Company.

Gerelateerde berichten