Je hebt vast wel eens gehoord van de fabel dat wanneer je na 20:00 uur nog gaat eten, je aankomt of dik wordt. Deze misvatting is ontstaan doordat mensen normaal gesproken minder actief zijn na 20:00 uur. Er wordt dan gedacht dat na dat tijdstip eten het sneller tot gewichtstoename leidt. Dus sneller dan wanneer je voor 20:00 uur eet. Laten we dit uit de wereld verhelpen. Hier bespreken we deze fabel aan de hand van wetenschappelijke onderbouwingen.
Inspiratieverhalen | Naar de webshop
Gewichstoename na 20:00 uur
Energieoverschot
Veel mensen kiezen ervoor om na 20:00 uur ondoordacht te snacken en alcohol te drinken. Hierdoor is de kans groot dat ze daardoor in een energieoverschot verkeren. Dit zal uiteindelijk leiden tot gewichtstoename. Hierdoor kan lijken alsof je na 20:00 uur extra aankomt.
Energiebehoefte
Om te overleven en goed te kunnen functioneren heeft het lichaam behoefte aan energie. Deze energie is zowel tijdens rust als inspanning nodig . Dit zien we als de energiebehoefte en is gewoonlijk uitgedrukt in 24 uur. Om het rekenen met de energiebalans simpel te houden, is bepaald dat er naar 24 uur gekeken wordt.
In de praktijk variëert de energiebehoefte enorm tussen diverse dagen. Zo bestaat het grootste deel van de energiebehoefte uit de basaal stofwisseling. Dit is de energie die nodig is om de basale lichaamsprocessen goed te laten verlopen. Je kunt hierbij denken aan ademhalen en het op temperatuur houden van het lichaam. Maar hiernaast kun je ook denken aan de hersenfuncties. Al deze processen hebben energie nodig en gaan ook ná 20:00 uur door.
Gewichtstoename
Gewichtstoename gebeurt alleen wanneer je structureel in een energieoverschot verkeert . Wanneer je teveel calorieën binnenkrijgt heeft je lichaam meer energie beschikbaar. Dus er is meer energie dan nodig is om de lichaamscellen te voorzien van voldoende voedingsstoffen, en om dagelijkse handelingen te doen. In een energieoverschot is de energie-inname hoger dan de energiebehoefte. Hoe groter het energieoverschot, hoe meer energie je opslaat.
Na 20:00 uur eten
Vaak is het niet het probleem dat je na 20:00 uur eet, maar dat je later naar bed gaat. Hierdoor ben je geneigd om meer te eten op een dag, en krijg je per dag meer calorieën binnen. Hier is natuurlijk ook meer tijd voor als je later naar bed gaat. In een experiment waarbij de nachtrust van de deelnemers voor korte tijd beperkt werd, nam het aantal maaltijden ook toe. Hierdoor nam de calorie-inname weer toe met als gevolg gewichtstoename.
Conclusie
Wat vooral duidelijk blijft is dat de energiebalans ervoor zorgt dat je in vetmassa aankomt, afvalt of gelijk blijft. Het tijdstip waarop gegeten wordt dus niet gelijk staat aan dik worden. Zolang je de energiebehoefte niet overschrijdt hoeft het eten na 20:00 uur op zichzelf niet dikmakend te zijn. Echter wanneer je volop gaat snacken en/of alcohol drinkt na 20:00 uur kan het zomaar zijn dat je in een energieoverschot raakt.
Maar wanneer je controle hebt over je totale energie-inname dan heeft het tijdstip van eten geen enkele invloed op je lichaamsgewicht. Eten na 20:00 uur gaat je niet dikker maken dan wanneer je hetzelfde aantal calorieën eet vóór 20:00 uur. Zo is eten na dit tijdstip dus een fabel.
Referenties
- Heuvel, J. (2006). De epidemie van obesitas begrijpen en aanpakken: een energiebalansperspectief. Endocr Rev., 750-61.
- Reid, J., Baron, K., & Zee, P. (2014). Maaltijdtiming beïnvloedt de dagelijkse calorie-inname bij gezonde volwassenen. Nutr Res. 2014 nov;34(11):930-5.
- Spaeth AM, Dinges DF, Goel N. Effecten van experimentele slaapbeperking op gewichtstoename, calorie-inname en maaltijdtiming bij gezonde volwassenen. Slaap. 2013 juli 1;36(7):981-990.
- Leech, R., Timperio, A., Worsley, A., & McNaughton, S. (2015). Maaltijdpatronen begrijpen: definities, methodologie en impact op de inname van voedingsstoffen en de kwaliteit van het dieet. Voedingsonderzoek beoordelingen, 1-21.