logo

Winkelwagen

Rekening

De 7 valkuilen tijdens het afvallen

Afvallen of gewicht verliezen lijkt in de theorie vaak heel eenvoudig. Toch is dit in de praktijk vaak moeilijker dan we denken. Dit komt doordat veel mensen in dezelfde valkuilen trappen. Iedereen wil snel afvallen terwijl je tijdens een gewichtsverlies proces juist geduld moet hebben. Het helpt ook niet mee dat er zoveel crash diëten en detox teas bestaan tegenwoordig die de consument misleiden. Want snel een aantal kilo’s afvallen is eenvoudig maar het gewicht daarna behouden is een andere kunst. Daarom beschrijven we hier een aantal valkuilen tijdens een afvalproces en hoe je deze kunt voorkomen.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Wat zijn de valkuilen bij afvallen?

Valkuil 1. Te groot energietekort
Om af te vallen moet je dagelijks in een energietekort zitten, dat betekent dat je minder calorieën eet dan je verbruikt. Wanneer je snel een paar kilo wilt afvallen, gaan mensen vaak in een te groot energietekort zitten. Ze eten dan nauwelijks op een dag wat je dan volhoudt voor een paar dagen of misschien een aantal weken. Echter zodra je weer “normaal” gaat eten zitten alle kilo’s er weer aan en krijg je het welbekende jojo-effect. Daarnaast is het ook slecht voor je gezondheid omdat je een tekort kunt creëren aan belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren.

Langdurig vetverlies kost veel tijd en geduld maar zorgt er wel voor dat je kilo’s eraf blijven. Mocht je beginnen aan een gewichtsverliestraject dan is het belangrijk wanneer je even geen resultaat ziet om door te zetten. Wanneer je consistent blijft en een klein energietekort aanhoudt kun je langdurig gewicht verliezen. Blijf dus altijd voldoende eten en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Je kunt berekenen hoeveel calorieën jij op een dag nodig hebt en houdt deze dan ook bij.

Valkuil 2. eten elimineren uit je dieet
Soms kun je als je heel goed bezig bent met afvallen en in een energietekort zit eten in categorieën gaan onderverdelen. Je eet dan alleen nog maar wat in jouw ogen gezond is en elimineert al jouw lievelingseten en andere lekkere snacks. Echter door je favoriete eten compleet te elimineren maak je het jezelf ontzettend lastig. Daarnaast wordt je leven er ook niet leuker op en kan je af en toe echt wel iets lekkers nemen. Wees niet te streng voor jezelf en pak dat stukje chocola of eet die pizza af en toe. Het is erg lastig om het afvalproces langdurig vol te houden wanneer je jezelf teveel restricties oplegt.

Valkuil 3. de weegschaal als enige meetinstrument zien
Vaak wordt de weegschaal gezien als enige meetinstrument tijdens het afvalproces. Maar wanneer jij je teveel focust op het getalletje op de weegschaal, vergeet je dat je gewicht van meerdere factoren afhankelijk is. Denk hierbij aan spiermassa, vocht- en hormoonhuishouding, voeding, lichaamsbeweging en darminhoud. Het kan dus zijn dat je gewicht dagelijks een aantal gram of kilo schommelt. Gebruik dus ook de spiegel, je kleding, je vetpercentage of meetlint als meetinstrument.

Valkuil 4. uren cardio doen
Om een energietekort te creëren kan cardio een goed middel zijn omdat je dan meer calorieën verbrandt. Wanneer je af wilt vallen en geen cardio doet zal je minder moeten eten om dat energietekort te behouden. Maar je schiet er niets mee op om uren cardio te gaan doen tegen je zin, om maar veel te kunnen eten. Een beter alternatief is dan om met krachttraining te beginnen waarbij je stofwisseling wordt verhoogd. Op die manier verbrand je ook in rust calorieën!

Valkuil 5. overschatten van het aantal kcal die je verbrandt tijdens het sporten
Vaak hebben mensen een slecht beeld van hoeveel calorieën ze verbranden tijdens het sporten. De machines in de sportschool of van de hometrainer geven vaak een schatting aan maar zijn niet helemaal betrouwbaar. Daarnaast is ieder persoon anders en verbrand de ene persoon meer dan de ander. Je kunt die schatting van het aantal verbrande kcal wel aanhouden maar ga er niet vanuit dat dit helemaal klopt. Al met al is voeding altijd leidend in een afvalproces, je kunt nog zoveel sporten als je wilt maar als je niet in een energietekort zit dan ga je alsnog niet afvallen.

Valkuil 6. te weinig slaap
Te weinig slaap heeft meer invloed op je afvalproces dan de meesten verwachten. Zo wordt een goede nachtrust zwaar onderschat en kan het grote invloed hebben op je gewicht. Tijdens je slaap worden namelijk de hormonen ghreline en leptine gecontroleerd. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor je verzadigingsgevoel. Dit maakt dat wanneer jij een slechte nachtrust gehad hebt je meer trek hebt overdag, en dan met name in suiker.

Doordat je zo vermoeid bent is het ook lastiger om je gedurende de dag te beheersen. Hierdoor is het moelijk om je energietekort te behouden. Probeer dan ook dagelijks minimaal 6-8 uur slaap te krijgen en gebruik eventueel dit supplement voor een betere nachtrust.

Valkuil 7. onderschatten hoeveel kcal je binnenkrijgt
Als je jouw voeding bijhoudt tijdens een afvalproces kan het gebeuren dat je onbewust een aantal kleine dingen vergeet. Denk hierbij aan de olie waarin je jouw eten bakt, het koekje bij de koffie, het proeven van eten tijdens het koken of de boter op je brood. Deze voorbeelden worden vaak vergeten mee te rekenen waardoor je onbewust meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt. Zo bevat een lepel olijfolie al 100 kcal en een handje noten ongeveer 200 kcal.

Maar ook denken mensen vaak dat ze oneindig kunnen eten van gezonde voedingsmiddelen. Ondanks dat het natuurlijk heel gezond is om noten te eten, zitten er veel calorieën in. Een handje noten bevat meer calorieën dan een zakje chips, ondanks dat het meer voedzame voedingsstoffen heeft. Eet dus alles met mate. En houdt er rekening mee dat het uiteindelijk gaat om de calorieën die je binnenkrijgt, tegenover de calorieën die je verbrandt waarmee je een energietekort creëert.

Gerelateerde berichten