logo

Winkelwagen

Rekening

5 fabels over afvallen

Afvallen is en blijft een populair fenomeen en steeds meer mensen willen afvallen om verschillende redenen. Sommigen willen fitter worden, anderen willen op een gezond gewicht komen en er zijn mensen die zich comfortabel willen voelen in hun bikini in de zomer.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Wat ook je motivatie is om af te vallen, het wordt ons niet makkelijk gemaakt omdat er zo oneindig veel informatie is op internet en social media. Een aantal beweren dat je dik wordt door na 20:00 uur te eten terwijl een ander zweert bij een koolhydraatarm dieet. Veel mensen zien dan ook door de bomen het bos niet meer tijdens hun afvalproces. Om onduidelijkheid over afvallen uit de wereld te helpen hier 5 fabels over afvallen oftewel vet verliezen.

5 fabels en feiten over afvallen

1. Koolhydraten maken je dik

De eerste fabel is dat koolhydraten je dik maken, deze hoor je heel vaak langskomen. Echter zijn koolhydraten onmisbaar in onze voeding omdat het een belangrijke bron van energie is, helemaal tijdens een afvalproces. Maar ook zijn koolhydraten enorm essentieel voor onze hersenen en het aanmaken van rode bloedcellen. Koolhydraten compleet elimineren uit je “dieet” is dus totaal overbodig. Je kunt er wel op letten welke soort koolhydraat je binnenkrijgt. Kies voor de goede koolhydraten die ook echt verzadigen zoals rijst, quinoa, zoete aardappel of volkoren pasta. Koolhydraten bevatten meestal aardig wat calorieën en je wilt graag zoveel mogelijk blijven eten tijdens het afvalproces. Hierom kan je overwegen om de hoeveelheid koolhydraten aan te passen op de dagen dat je niet veel beweegt.

2. Van eten na 20:00 uur word je dik

Veel mensen wordt wijsgemaakt dat je na 20:00 uur niks meer moet eten omdat je dan geen calorieën meer zou verbranden. Maar dit is een fabel, het maakt niet uit op welk moment van de dag jij eet of drinkt. Uiteindelijk is de energiebalans leidend en kun je beter kijken naar het totaal aantal calorieën dat je op een dag binnenkrijgt. Daarnaast is de verdeling van de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) ook belangrijk om in balans te hebben. Als je meer kcal eet dan je verbruikt dan kom je aan in gewicht, ongeacht of je nou om 20:00 uur eet of om 14:00 uur. Het tijdstip dat je kiest om calorieën binnen te krijgen heeft dus geen invloed op je afvalproces zolang je in een energietekort blijft.

3. Ik kan niet afvallen omdat ik zware botten heb

De claim dat je zware botten hebt en daardoor minder succesvol afvalt is heel erg onwaarschijnlijk. Het gewicht van je botten bepaalt maar in kleine mate je totale lichaamsgewicht. Dit kan dus maar een verschil zijn van een paar honderd gram. Als je te zwaar bent dan ligt het dus niet aan je zware botten maar heb je teveel vet op je lichaam. Je zult dus moeten gaan letten op je voeding en meer gaan bewegen in plaats van je zware botten de schuld te geven.

4. Vetten zijn ongezond

Omdat mensen vet verlies in verband brengen met vetten wordt er vaak gedacht dat vetten daardoor ongezond zijn. Echter is dit ook een fabel en is ook weer het soort vet van belang. Er zijn twee soorten vetten te onderscheiden: verzadigd vet en onverzadigd vet. Verzadigde vetten zijn te vinden in producten zoals koek, gebak en chips. Maar ook in veel dierlijke producten zoals vlees, kaas en roomboter. Deze vetten zijn niet goed voor je lichaam omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.

Aan de andere kant heb je de onverzadigde vetten, de goede vetten die een positief effect hebben op je lichaam. Deze vetten verlagen namelijk het cholesterol in je lichaam en bevatten essentiële vetten zoals Omega 3 en Omega 6. Je vindt onverzadigde vetten in plantaardige oliën maar ook in noten en vette vis.

5. Je kunt niet afvallen zonder te sporten

Waar mensen vaak de fout ingaan is dat zolang ze voldoende lichaamsbeweging hebben of sporten ze denken alles te kunnen eten en afvallen tegelijk. Beweging is zeker van belang maar sporten op zich staat niet gelijk aan afvallen. Als je op dezelfde manier blijft eten als altijd en daarnaast gaat sporten ga je niet veel resultaten zien. Je voeding is vaak belangrijker dan lichaamsbeweging. Denk aan gezondere voeding, kleinere porties en vooral in een energietekort eten. Oftewel je moet minder energie binnenkrijgen dan je verbruikt. Het heeft namelijk geen zin om 6 dagen in de week volop te trainen, als je vervolgens grote hoeveelheden koekjes naar binnen werkt.

Gerelateerde berichten