logo

Winkelwagen

Rekening

Waarom vrouwen aan krachttraining zouden moeten doen

Ondanks dat sommige vrouwen bang zijn dat ze door krachttraining te mannelijk worden, zien steeds meer vrouwen het nut in van krachttraining. Het kan voor veel vrouwen intimiderend zijn om met krachttraining aan de slag te gaan. Echter zal je niet van de ene op de andere dag in een bodybuilder veranderen. Al met al is krachttraining voor vrouwen bij uitstek de manier om het lichaam in een mooie vorm te shapen.

Steeds meer vrouwen trainen met gewichten, zie je sterker worden en voelen zich fitter door krachttraining. Het is best spannend om in een krachthonk te gaan staan maar iedereen is beginner geweest. Laat de angst om te beginnen je er zeker niet van weerhouden om één van de meest effectieve vorm van training in je leven te implementeren.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Krachttraining en lichaamsvorming

Krachttraining zorgt bij vrouwen voor de contouren en vormen waar de meeste vrouwen naar op zoek zijn. Spieren zorgen hiervoor, dus met meer spiermassa krijg je ook meer deze vormen. Denk hierbij aan ronde billen, afgetrainde benen en gedefinieerde armen. Ondanks dat krachttraining ontzettend effectief is voor vrouwen, zijn veel vrouwen bang om te mannelijk te worden. Daar komen we bij het volgende punt aan, het verschil tussen spiermassa bij mannen en vrouwen.

Spiermassa mannen vs vrouwen

Je hoeft als vrouw echt niet bang te zijn om er snel uit te zien als een stereotype bodybuilder of mannelijk te lijken. Ondanks dat vrouwen kunnen net zoveel spiermassa kunnen opbouwen als mannen is er een verschil in startpunt. Mannen beginnen namelijk met meer kracht en ook meer spiermassa in tegenstelling tot vrouwen. Maar de relatieve toename in spieromvang is hetzelfde tussen mannen en vrouwen.

Als vrouw heb je bijvoorbeeld 60 kg vetvrije massa terwijl je als man bijvoorbeeld over 80 kg vetvrije massa beschikt. Zowel de man als vrouw kunnen in potentie de spiermassa laten toenemen met bijvoorbeeld 20%. Wanneer je dit relatief bekijkt is dat dezelfde hoeveelheid, echter in absolute zin bezit de man alsnog over meer spiermassa. Dit is dan ook in het uiterlijk te zien en je hoeft dus echt niet bang te zijn om mannelijk te gaan lijken.

Voordelen van krachttraining voor vrouwen

Gewichtheffen maakt je sterk en krachtiger, je bouwt een sterk lichaam en je kunt laten zien hoe capabel jij en je lichaam daadwerkelijk zijn. Het is natuurlijk vooral als vrouw zijnde ontzettend tof om te laten zien waartoe je in staat bent!

Meer spiermassa betekent meer verbrande calorieën. Wanneer je met krachttraining begint ga je droge spiermassa opbouwen die calorieën efficiënter gebruikt. Bovendien dragen de dagelijkse samentrekkingen van de spieren bij aan het aantal calorieën die je dagelijks verbrandt. Dat betekent hoe meer spieren, hoe hoger de verbrandingssnelheid van calorieën, ook in rust. Echter is het altijd belangrijk om dagelijks genoeg te bewegen. Stressverlichting is nog een voordeel van krachttraining. Bij lichaamsbeweging komen namelijk endorfines vrij waardoor je je beter gaat voelen en minder stress ervaart.

Betere nachtrust is een ander voordeel, trainen met gewichten zorgt voor een verbetering van de algehele kwaliteit van de nachtrust. Het vermindert het risico op letsel. Niet alleen helpt krachttraining om je spieren te versterken en de botdichtheid te verhogen. Maar ook vermindert krachttraining het risico op blessures. Zo helpt trainen met gewichten bij het opbouwen van sterkere bindweefsels en pezen. En ook bij het stabiliseren van gewrichten waardoor je dus minder snel blessures oploopt.

Oefeningen

Om de vrouwelijke vormen te creëren die de meeste vrouwen graag zouden willen zijn compound oefeningen het meest essentieel. Denk hierbij aan oefeningen als de squat, deadlift en hipthrust. Daarnaast is het belangrijk om uitdagende gewichten te gebruiken waarin je het uiterste uit jezelf haalt.

Probeer dan ook wekelijks het gewicht op te bouwen om progressive overload te implementeren. Om billen te kweken is de hipthrust een perfecte oefening die je ook kunt opbouwen met gewicht. De compound oefeningen kun je ook afwisselen met de volgende oefeningen om zowel de bovenkant als onderkant van je billen te trainen; abduction, cable kickbacks, lunges en de glute bridge.

Gerelateerde berichten