logo

Winkelwagen

Rekening

Moet je met meer herhalingen trainen als je wilt afvallen?

Beginnende sporters denken vaak dat wanneer je wilt afvallen je met meer herhalingen moet gaan trainen. Ze denken dat je meer calorieën verbrandt als je de spieren langer aan het werk zet. Het is niet zo dat er geen voordelen zitten aan trainen met veel herhalingen. Echter gaat het afvallen niet makkelijker door veel herhalingen (15 en meer) te doen op een lichter gewicht dan weinig herhalingen met meer gewicht. De voordelen die er wel zijn voor het trainen met meerdere herhalingen is een langere settijd en een beter spieruithoudingsvermogen.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Bodybuilders

Bodybuilders hebben vaak minder energie en zijn vaak minder sterk wanneer ze aan het cutten of afvallen zijn. Dit is een andere reden waarom deze mythe ontstaan is. Het is voor hun dan makkelijker om te trainen met lichter gewicht met veel herhalingen dan met zwaar gewicht. Al met al hoef je niet perse meer herhalingen te doen om meer te kunnen afvallen en kan met zwaar gewicht trainen juist meer voordelen hebben tijdens het afvallen.

Zwaar trainen

Door juist zwaarder te trainen met minder herhalingen belast je de spieren beter. Je activeert de spieren en je spiermassa blijft beter behouden als je met zwaarder gewicht traint terwijl je in een negatieve energiebalans zit. Ondanks dat je tijdens het afvallen zult merken dat je wat slapper wordt is het verstandig om juist zo zwaar mogelijk te blijven trainen. Dit zodat je spierkracht niet nog meer achteruit ziet gaan.

Spierconditie

Je spierconditie bepaalt voor hoe lange tijd je spieren optimaal kunnen blijven functioneren wanneer ze onder stress staan. Daarbij spelen je trage spiervezels een rol die gevoelig zijn voor vermoeidheid. Zodra het te zwaar wordt nemen de snelle spiervezels het over. Om je spierconditie te trainen en onderhouden is het dus belangrijk om met veel herhalingen te trainen.

Een combinatie van beide

Zoals eerder genoemd zitten er ook zeker voordelen aan het trainen met meer herhalingen. Zo kan het ideale trainingsschema bestaan uit een combinatie van beide. Het is voor je spieren zeker goed om ook oefeningen te hebben waar je met veel herhalingen traint op afwisseling van zwaar gewicht. Op die manier worden je spieren geprikkeld om te groeien en om sterker te worden. Echter is het aan te raden om tijdens het afvallen meer te focussen op het behoud van spierkracht. Dit behoud je door weinig herhalingen te doen per set met zwaar gewicht.

Intensiteit
Ongeacht of je spierkracht wilt behouden maakt het voor vetverbranding niet uit hoeveel herhalingen je doet. Het gaat dan namelijk om de intensiteit van de oefening en je moet ervoor zorgen dat je lichaam vermoeid raakt.

Gerelateerde berichten