Mobiliteit is een vaak onderschat, maar essentieel onderdeel van een goed trainingsprogramma. Het gaat namelijk veel verder dan alleen flexibiliteit en richt zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van je gewrichten en het vergroten van je bereik in verschillende bewegingen. In deze blog benoemen we waarom je aandacht zou moeten besteden aan mobiliteit.
Wat is mobility training?
Bij mobility training draait alles om het verbeteren van de beweeglijkheid en flexibiliteit van je gewrichten en spieren, zodat je beter kunt bewegen en prestaties kunt optimaliseren. In tegenstelling tot traditionele stretchoefeningen richt mobility training zich op het vergroten van je bewegingsbereik.
Je zult met mobility training gaandeweg merken dat je meer controle hebt over je bewegingen, wat niet alleen je krachttraining en sportprestaties ten goede komt, maar ook je algehele functionaliteit in het dagelijks leven. Denk aan het dieper zakken met squats.

Waarom aandacht besteden aan mobility training?
Flexibiliteit in de spieren helpt je in de sportschool, tijdens het hardlopen en bij bijna elke fysieke activiteit die je doet. Maar mobiliteit gaat verder dan alleen flexibiliteit: het is ook essentieel voor het optimaal functioneren van je gewrichten en het flexibeler kunnen uitvoeren van alledaagse handelingen. We noemen de voordelen dan ook graag op:
- Door gewrichten soepeler te maken, kun je een groter bereik in bewegingen bereiken
- Dankzij verbeterde mobiliteit kun je efficiënter en soepeler bewegen
- Flexibele gewrichten en spieren zijn minder gevoelig voor blessures
- Mobiliteitstraining helpt bij het corrigeren van houdingsproblemen
- Verbeterde mobiliteit zorgt voor een betere bloedcirculatie
Top 3 mobiliteitsoefeningen
Mobiliteitsoefeningen kun je vaak thuis, op je werk of in de sportschool doen. Ze helpen je om je bewegingsbereik te vergroten, de flexibiliteit te verbeteren en de stabiliteit van je gewrichten te ondersteunen. Deze 3 oefeningen
1 – Windmill
De windmill is een bekende mobiliteitsoefening, waarbij je met de benen breed gaat staan en je arm één voor één naar het plafond uitstrekt. Met de andere arm tik je de grond aan naast je voet, terwijl je je bovenlichaam draait en je heupen flexibel blijven. Zorg ervoor dat je je core goed aanspant en je je romp niet te veel laat doorzakken.
2 – Lunge to rotation
Voor deze mobiliteitsoefening begin je met je voeten op heupbreedte. Zet je rechtervoet naar voren en maak een uitvalspas: de zogeheten lunge. Buig je rechterknie en scharnier je heupen naar voren, terwijl je je linkerhand op de grond plaatst. Draai vervolgens je bovenlichaam naar rechts en strek je rechterarm naar het plafond. Nadat je je arm hebt uitgestrekt, breng je deze terug naar je rechterbeen. Sta weer rechtop en wissel dan van kant.
3 – Knee rolls
Bij deze oefening lig je op de grond met de armen wijd. Vervolgens buig je de knieën en zet je je voeten plat op de vloer, zodat je benen in een hoek van 90 graden staan. Rol nu langzaam je knieën naar één kant van je lichaam, terwijl je de schouders op de vloer houdt. Keer vervolgens langzaam terug naar de middenpositie en rol je knieën naar de andere kant. Dit blijf je herhalen.
Train op mobiliteit, maar let ook op het herstel
Te hard van stapel lopen is nooit goed. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe bewegingen en belasting. Zorg dan dat je voldoende rust en ook goed op je voeding let. Eiwitten kunnen daar bijvoorbeeld goed bij helpen, omdat zij de bouwstenen zijn voor spieropbouw én – herstel.
Heb je moeite met het eten van voldoende eiwitten? Overweeg dan het gebruik van eiwitsupplementen! Bij The Natural Health Company vind je een breed aanbod aan hoogwaardige eiwitpoeders die je kunnen ondersteunen in je herstelproces.