logo

Winkelwagen

Rekening

De voordelen van buiten sporten

Buiten sporten is ontzettend gezond. De frisse lucht en zonneschijn hebben namelijk veel voordelen. Regelmatig sporten bevordert de bloedsomloop, de aanmaak van immuniteitscellen en vermindert het risico op luchtwegeninfecties. Tegenwoordig is buiten sporten steeds populairder geworden doordat er binnen niet gesport mag worden. En buiten sporten heeft veel voordelen in alle seizoenen. Al zijn de lente en zomer het meest populair, de herfst en winter hebben ook hun charmes.

Zowel op de fysieke als mentale gesteldheid heeft buiten sporten in de natuur vele voordelen. Tijdens de sport is zuurstof een grote factor die je in de buitenlucht goed op kunt nemen. Dit bevordert ook jouw sportprestaties. Maar niet alleen zuurstof behoort tot een voordeel van buiten sporten, er zijn veel meer voordelen.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

3 voordelen van sporten in de buitenlucht

Voordeel 1: Vitamine D
Voor een sterk immuunsysteem heb je vitamines nodig. Hierbij is met name vitamine D van groot belang. In Nederland is er niet zo veel zonneschijn dat er dagelijks vitamine D aanwezig is. Daarom is het verstandig om het grotendeel van het jaar vitamine D als supplement in te nemen. Zorg ervoor dat je in ieder geval in de lente en zomer probeert zoveel mogelijk zonnestralen op je huid te krijgen. Vooral in de winterperiode is het belangrijk om vitamine D te gebruiken.

Voordeel 2: Betere nachtrust
Een ander voordeel van buiten sporten is dat het je slaap stimuleert. Bovendien helpt het als je  ’s ochtends vroeg buiten sporten om fijner wakker te worden. Maar als je overdag sport, maak je ‘s avonds meer melatonine aan. Dit resulteert in een betere nachtrust hebt. Melatonine is een slaaphormoon die je helpt om sneller in slaap te komen en om dieper in te slapen. Hoe beter je nachtrust, des te productiever je kunt zijn gedurende de dag.

Voordeel 3: Ontspanning
Buiten sporten in de natuur kan een ontspannend effect hebben op je mentale gesteldheid. Met name in de huidige tijd is het belangrijk om genoeg te ontspannen. Sporten en bewegen helpt hierbij en ‘maakt je hoofd leeg’. Doordat er endorfine (het gelukshormoon) vrijkomt tijdens het sporten voel je je veel positiever gedurende de dag. Je voelt je waarschijnlijk ook veel energieker na een training in de buitenlucht. Daar helpt de groene omgeving ook heel erg mee. En  als de zon schijnt tijdens het buiten sporten, is dit een win-win situatie.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden kunnen echter wel van invloed zijn op buiten sporten. Het is belangrijk om je kleding op de weersomstandigheden aan te passen. Naast de juiste schoenen is kleding misschien nog wel belangrijker. Zorg dat je schoenen niet te knellend zitten en voldoende grip hebben. Probeer je kleding in laagjes aan te doen, zodat je altijd iets uit kunt trekken als het te warm wordt. Echter moet je wel uitkijken dat je met koudere temperaturen niet teveel laagjes uit gaat trekken. Als het koud of nat is buiten en je lichaam is warm en zweterig dan kan je ziek worden. Dit is wel afhankelijk van wat je buiten gaat doen qua sport!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten