logo

Winkelwagen

Rekening

De 7 veelgemaakte fouten in de sportschool

Soms kan het lastig zijn om alles te geven in de sportschool voor je trainingen. Voorkom deze 10 veelgemaakte fouten in de sportschool en haal het beste uit al jouw trainingen. Zeker wanneer je na iedere training geen voldaan gevoel hebt en niet het idee hebt dat je het maximale hebt gegeven. Ook om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je deze fouten in de sportschool probeert te voorkomen.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Meest gemaakte fouten in de sportschool

1. Zonder warming up beginnen
Om blessures te voorkomen is het ontzettend belangrijk om een warming up te doen voordat je begint met trainen. Met een goede warming up van 5-10 minuten maak je alvast je spieren warm voor je zwaar gaat trainen. Je kunt mobiliteitsoefeningen doen, wat cardio of met licht gewicht beginnen om je voor te bereiden. Daarnaast is een goede cooling-down ook zeker van belang, vergeet die dus ook niet. Vooral stretchoefeningen zijn fijn om je spieren alvast wat los te maken.

2. Alleen cardio doen voor vetverlies
Sommige mensen denken dat ze met cardio vet gaan verliezen en ondanks dat het vetverlies stimuleert is alleen cardio doen onvoldoende. Vet kan je alleen verliezen als je een calorietekort hanteert, minder calorieën eten dus dan je verbruikt. Als je eindeloos lang op de loopband gaat rennen is dit totaal niet efficiënt om vet te verliezen. Naast cardio is krachttraining zelfs nog efficiënter, sterke spieren verbranden meer energie dan slappe spieren. Ook zorgt krachttraining ervoor dat je lichaam een mooiere vorm krijgt en je strakker wordt. Je kunt het beste daarom krachttraining en cardio met elkaar combineren voor vetverlies.

3. In plaats van sporten de hele training praten
Het is natuurlijk heel gezellig om bekenden tegen te komen in de sportschool om een praatje te maken. Echter lijkt het alsof sommige mensen naar de sportschool gaan om met elkaar te praten in plaats van om te sporten. Daarnaast zie je ook veel mensen op hun telefoon tijdens de training. Het is niet alleen irritant als iemand een uur de machine bezet houdt om door Instagram te scrollen. Maar ook ben je veel te afgeleid waardoor je niet alles uit je training haalt. Je kan risico lopen om fouten te maken en blessures op te lopen wanneer je je niet goed focust op je oefeningen.

4. Geen doel hebben
Wil je voldoende uit je trainingen halen is het belangrijk om een doel te stellen voor jezelf. Training zonder doel ga je niet lang volhouden op de lange termijn. Probeer concrete doelen te stellen voor op de korte termijn. Wanneer je af wilt vallen kun je het beste een doel stellen hoeveel kilo je kwijt wil raken binnen een bepaalde tijd. Op die manier zal je harder trainen om dit doel te behalen.

5. Slechte uitvoering van oefeningen
Als je een oefening uitvoert moet je er altijd voor waken om geen verkeerde houding te hebben. Een verkeerde uitvoering van een oefening kan resulteren in blessures. Vooral met compound oefeningen zoals een squat, deadlift of bench moet je voor een goede uitvoering waken. Hoe zwaarder het gewicht is wat je gebruikt, des te meer je moet opletten op een juiste techniek. Je wilt geen blessures oplopen als je zwaar gewicht op je nek hebt. Vraag iemand met ervaring hoe de oefening juist kunt uitvoeren.

6. Ego trainen
In de sportschool zijn er veel vrouwen die vaak trainen voor strakke billen, benen en buik maar niet met zware gewichten durven te trainen. Dit omdat ze bang zijn om te gespierd te worden. Ze trainen dan met te lichte gewichten wat niet echt effectief is. Als je met zwaarder gewicht traint word je niet zomaar een bodybuilder.

Aan de andere kant denken mannen dat ze altijd zwaar gewicht moeten pakken en maximaal moeten trainen. Maar het is soms slim om je ego aan de kant te zetten en niet meer te tillen dan je aankunt. Met te zwaar gewicht kan zorgen voor blessures, een verkeerde uitvoering en overtraining. Je kunt beter je spieren belasten op de juiste manier, door middel van micro loading of progressieve overload.

7. Te weinig of te veel rusten tussen oefeningen door
Tijdens een training heb je rustmomenten nodig om weer op adem te kunnen komen voor de volgende set of oefening. Als je te weinig rust neemt, presteer je minder, terwijl teveel rust voor een afname van concentratie zorgt tijdens het trainen. Zorg dus voor een goede balans, en neem rust tussen de oefeningen door.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten