logo

Winkelwagen

Rekening

Eiwitten, wat zijn het en welke supplementen zijn er? 

Als sporter zul je vast weten dat een gebalanceerd dieet essentieel is voor het bereiken van je sportieve doelen. Een van de meest cruciale elementen in dit dieet? Dat zijn eiwitten. Maar wat zijn eiwitten nu eigenlijk, en waarom zijn ze zo belangrijk voor de mens? 

In deze blog gaan we dieper in op de werking van eiwitten. We zullen benoemen wat het zijn, waarom ze zo belangrijk zijn voor spieropbouw en -herstel, en hoe je kunt zorgen dat je genoeg binnenkrijgt om je fitnessdoelen te ondersteunen. Of je nu een beginnende sporter bent of al jaren op hoog niveau sport, een goed begrip van eiwitten is onmisbaar voor jouw route naar succes.

Wat zijn eiwitten? 

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam. Ze zijn cruciaal voor de opbouw en het herstel van spierweefsel, wat ze onmisbaar maakt voor iedereen die een actief leven leidt en vooral voor hen die regelmatig sporten. Na een intensieve training helpen eiwitten bij het repareren en verder ontwikkelen van spieren, waardoor je sneller herstelt en je spiermassa toeneemt.

Onafhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt is eiwit hoe dan ook een belangrijke brandstof om dagelijks te kunnen presteren. Of het nu je voornemen is om spiermassa op te bouwen, wilt droogtrainen voor de zomer, of wanneer je jouw lichaam gewoon in optimale conditie wilt houden.

Hoeveel eiwitten heb je nodig? 

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig voor een optimale gezondheid en fysieke prestatie? Het uitgangspunt bij het berekenen van de eiwitbehoefte is de volgende eenvoudige rekensom, namelijk 0,8 x je eigen lichaamsgewicht. 

Weeg jij bijvoorbeeld 70 kilo? Dan is de som: 0,8 x 70 = 56 gram per dag. Dat betekent dat je iedere dag ongeveer 56 gram eiwit nodig hebt. Maar er zijn ook een aantal factoren waardoor je wellicht nog meer eiwitten nodig hebt. Denk aan factoren als je leeftijd, je geslacht, de intensiteit en frequentie van je fysieke activiteiten, en je algemene gezondheidstoestand.


Hoe kom ik aan voldoende eiwitten? 

Het is belangrijk om te beseffen dat eiwitten niet op zichzelf staan. Ze moeten worden gecombineerd met een evenwichtig dieet dat ook voldoende koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen bevat. Koolhydraten voorzien je lichaam van de nodige energie voor je trainingen, terwijl vetten essentieel zijn voor het behoud van goede gezondheid. Bovendien spelen vitamines en mineralen ook een sleutelrol in verschillende lichaamsprocessen, waaronder de eiwitsynthese.

Daarnaast is het belangrijk om te variëren in je eiwitbronnen. Dierlijke eiwitten zoals kip, vis en zuivel zijn rijk aan alle essentiële aminozuren, maar het is ook goed om plantaardige eiwitten uit bronnen zoals tofu, linzen, quinoa en noten in je dieet op te nemen. Dit zorgt niet alleen voor variatie in je dieet, maar helpt ook om een bredere reeks voedingsstoffen binnen te krijgen.

Merk je dat het lastig is om de dagelijkse inname van eiwitten met jouw huidige voedingspatroon te bereiken? Met behulp van eiwitsupplementen kun je gemakkelijker de aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnenkrijgen. Maak bijvoorbeeld een lekkere eiwitshake of doe wat whey in je yoghurt. Er zijn diverse manieren om de eiwitinname van een boost te voorzien. Bij The Natural Health Company kies je uit hoogwaardige whey isolaat, whey concentraat, whey hydrolisaat, caseine, plantaardige eiwitten en vloeibare aminozuren. Altijd gemaakt van de beste kwaliteit grondstoffen, in onze eigen fabriek.

Welke soorten eiwitsupplementen zijn er? 

Er zijn diverse soorten supplementen die, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, bijdragen aan de dagelijkse eiwitinname. We benoemen onderstaand de meest voorkomende eiwitsupplementen en benoemen kort wat deze onderscheid ten opzichte van de andere supplementen: 

  • Whey isolaat: Whey isolaat is een hoogwaardige vorm van wei-eiwit dat zeer effectief wordt opgenomen door het lichaam. Het wordt gekenmerkt door een laag vet- en lactosegehalte en een hoog eiwitgehalte. Dit type wei-eiwit is bijzonder geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn of een eiwitsupplement met een lagere hoeveelheid koolhydraten en vetten zoeken.
  • Whey concentraat: Whey concentraat is een andere populaire vorm van wei-eiwit. Het bevat een hoger percentage lactose en vetten vergeleken met whey isolaat, maar biedt nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten.
  • Caseïne: Caseïne is een eiwit dat langzamer door het lichaam wordt opgenomen, waardoor het ideaal is voor langdurige eiwitvoorziening. Het wordt vaak genomen voor het slapengaan om spierherstel en groei gedurende de nacht te ondersteunen. Caseïne helpt bij het langdurig verzadigen en is daarom ook een goede optie voor mensen die hun eetlust willen beheersen.
  • Plantaardige eiwitten: Plantaardige eiwitten, zoals soja-, erwten-, rijst- en hennep-eiwitten, zijn uitstekende opties voor veganisten, vegetariërs, en mensen met allergieën voor zuivelproducten. Ze bevatten vaak een lager gehalte aan essentiële aminozuren vergeleken met dierlijke eiwitten, maar kunnen gecombineerd worden om een compleet aminozuurprofiel te bieden.

The Natural Health Company is jouw supplementenleverancier!

The Natural Health Company is jouw bestemming voor een uitgebreide selectie van topkwaliteit supplementen. Met onze eigen productiefaciliteiten houden we strikt toezicht op elk ingrediënt dat we gebruiken. Dit garandeert dat al onze producten voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en veiligheidsnormen.

Heb je vragen over onze eiwitsupplementen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen zijn uitstekend geïnformeerd en helpen je graag op weg naar het succesvol bereiken van je sportieve doelen.

Gerelateerde berichten