logo

Winkelwagen

Rekening

Wat is magnesium en wanneer heb ik extra nodig?

Magnesium is een van de meest gebruikte mineralen onder sporters. Het is een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van fysiologische processen in het lichaam, waaronder spiercontractie, energiemetabolisme en de regulatie van elektrolytenbalans.

Als zodanig speelt magnesium een ​​belangrijke rol bij het handhaven van een optimale sportprestatie en het bevorderen van een snel herstel na intensieve trainingen. In deze blog gaan we dieper in op het mineraal, benoemen we de werking ervan en adviseren we je wanneer het verstandig kan zijn om extra magnesium in te nemen.


Wat is magnesium?

Zoals in de blog-intro al beschreven is: Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor het menselijk lichaam. Het speelt een cruciale rol bij verschillende biologische processen, waaronder spiercontractie, zenuwfunctie, energiemetabolisme en de synthese van eiwitten en DNA.

Magnesium is nodig voor het behoud van een gezonde botstructuur, het reguleren van de bloeddruk en het handhaven van een normaal hartritme. Daarnaast is magnesium betrokken bij honderden enzymatische reacties in het lichaam die essentieel zijn voor de algehele gezondheid en welzijn. Niet voor niets is magnesium een populair supplement onder sporters en mensen die zich bewust zijn


Waar zit magnesium in?

Het mineraal magnesium wordt voornamelijk via voeding ingenomen en is te vinden in voedingsmiddelen zoals:

 • Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet
 • Noten en zaden, zoals amandelen, cashewnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten
 • Volle granen zoals volkorenbrood, quinoa, havermout en bruine rijst
 • Vis, met name vette vis zoals zalm, makreel en forel
 • Peulvruchten zoals zwarte bonen, kikkererwten en linzen
 • Bananen
 • Avocado’s
 • Donkere chocolade


Waarom extra magnesium innemen?

Er zijn verschillende situaties, naast medisch gebruik, waarin extra magnesium zinvol kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je regelmatig intensief sport. Tijdens inspanning verbruiken je spieren meer magnesium en kan een tekort leiden tot vermoeidheid en spierkrampen. Ook bij een onevenwichtig dieet waarin magnesiumrijke voedingsmiddelen worden gemist, kan suppletie nodig zijn om tekorten te voorkomen.

Bovendien kunnen periodes van verhoogde stress en spanning leiden tot een verhoogde behoefte aan magnesium, aangezien dit mineraal een rol speelt bij het ontspannen van spieren en het verminderen van stress.


Wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium?

Een tekort aan magnesium komt zelden voor, omdat magnesium in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het kan echter ontstaan als bijvoorbeeld je nieren of darmen slecht functioneren. Mogelijke symptomen van een magnesiumtekort zijn:

 • Algehele lusteloosheid of vermoeidheid
 • Kramp
 • In extreme gevallen hartritmestoornissen


De voordelen van een magnesium supplement

Een magnesium supplement is aan te raden wanneer je doorgaans te weinig magnesium binnenkrijgt via je voeding, vooral als je dieet niet voldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen bevat, zoals groene bladgroenten, volle granen en noten. Door het innemen van een magnesiumsupplement kun je ervoor zorgen dat je voldoende van dit essentiële mineraal binnenkrijgt om een optimale gezondheid en welzijn te ondersteunen. Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verbeteren van spierfunctie, het verminderen van vermoeidheid en spierkrampen, en het bevorderen van een gezond hartritme.

Meer weten over magnesium supplementen?

Magnesium speelt een sleutelrol in tal van essentiële processen in ons lichaam, waaronder spierfunctie, zenuwsignaaloverdracht en energiemetabolisme. Magnesiumsupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende magnesium uit hun voeding te halen.

Bij The Natural Health Company juichen wij het gebruik van magnesium supplementen toe. We vertellen je graag meer over de voordelen van magnesium en helpen je bij het vinden van het juiste supplement dat past bij jouw specifieke behoeften en levensstijl. Onze deskundigen staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te voorzien van gepersonaliseerd advies, zodat je de voordelen van magnesium optimaal kunt benutten.

Gerelateerde berichten