logo

Winkelwagen

Rekening

Wat is collageen en wat zijn de voordelen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons menselijk lichaam en is essentieel voor de structuur van spieren, gewrichten, huid en haar. Collageen supplementen hebben de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen door de voordelen die ze hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van spier- en gewrichtspijn, het versterken van het haar en het verminderen van rimpels. 

In deze blog schrijven we over de ins en outs van collageen, gaan we dieper in op collageen supplementen en benoemen we in welke producten collageen voorkomt.

Wat is collageen?

Collageen is een essentieel lijmvormend eiwit dat een cruciale rol speelt in ons lichaam door stevigheid te bieden aan gewrichten, botten, spieren, haar en nagels. Naarmate we ouder worden, vermindert ons lichaam echter de aanmaak van collageen, vooral na de leeftijd van 25, wat leidt tot stijvere spieren, gewrichten en verminderde soepelheid. Dit heeft ook invloed op onze huid, haar en nagels, wat kan resulteren in rimpels, cellulitis en een afname van huidelasticiteit. Het gebruik van collageen supplementen kan helpen bij het herstellen van deze stevigheid, zowel voor de huid, haar en nagels als voor soepelere spieren en gewrichten.

Waar zit collageen in? 

Om het collageengehalte in je huid te verhogen, kun je deze voedingsmiddelen in je dieet opnemen:

Vis: Soorten zoals zalm, tonijn, haring en makreel zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevatten ook omega-3 vetzuren die de huidcellen beschermen en de structuur ondersteunen.

Eiwitten: Collageen bestaat uit 19 aminozuren, de basiscomponenten van eiwitten. Door je dieet te verrijken met eiwitten uit bronnen zoals kip, rundvlees of eieren, voorzie je je lichaam van de noodzakelijke elementen voor collageenproductie.

Gefermenteerde voedingsmiddelen: Producten als zuurkool, yoghurt, tempeh en kombucha bevatten de Lactobacillus bacterie. Deze produceert superoxide-dismutase, een antioxidant die de vorming van vrije radicalen vermindert en zo de afbraak van collageen tegengaat.

Oranje groenten: Groenten zoals pompoen, wortels en oranje paprika zijn rijk aan vitamine A, wat helpt bij het herstellen van beschadigd collageen.

Citrusfruit: Citroen, sinaasappel en kiwi zijn hoog in vitamine C, een essentiële component voor de werking van collageen en tevens een antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren.

De voordelen van collageen supplementen

De voordelen van collageen supplementen zijn veelzijdig en kunnen diverse aspecten van onze gezondheid ondersteunen:

Verbeterde huidgezondheid: Collageen supplementen kunnen helpen de elasticiteit en hydratatie van de huid te verbeteren, wat kan leiden tot een verminderd ontstaan van rimpels en droge huid.

Ondersteuning van gewrichten: Regelmatige inname van collageen supplementen kan de gezondheid van gewrichten ondersteunen, pijn verminderen en de flexibiliteit verbeteren, vooral bij mensen met artrose.

Versterking van botten: Collageen helpt bij het behoud van de stevigheid en integriteit van botten, wat belangrijk is voor het voorkomen van botgerelateerde aandoeningen, zoals osteoporose.

Bevordering van spiergezondheid: Het gebruik van collageen supplementen kan bijdragen aan de groei en het herstel van spierweefsel, wat vooral nuttig is na het sporten.

Meer weten over collageen? 

The Natural Health Company is jouw bestemming voor een uitgebreide selectie van topkwaliteit supplementen. Wanneer je vragen hebt over onze collageen-supplementen staan we graag voor je klaar. Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen zijn uitstekend geïnformeerd en helpen je graag op weg naar het succesvol bereiken van je sportieve doelen.

Gerelateerde berichten