logo

Winkelwagen

Rekening

Hoeveel creatine per dag en wanneer kun je dit het beste innemen?

Creatine is een van de meest onderzochte supplementen in de fitnesswereld en wint snel aan populariteit bij krachtsporters. En hoewel veel sporters creatine al jaren gebruiken, is het voor anderen nog een relatief onbekend supplement. 

In deze blog gaan we dieper in op de optimale dagelijkse dosering creatine en bespreken we het ideale tijdstip voor inname, zodat zowel ervaren sporters als beginners het meeste uit dit krachtige supplement kunnen halen. 

Wat is de functie van creatine? 

Creatine is een natuurlijke stof die van nature in kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomt, voornamelijk in het spierweefsel. De belangrijkste functie van creatine is gerelateerd aan de energieproductie in de cellen, met name tijdens korte, intense inspanningen zoals krachttraining of sprinten.

Wanneer je lichaam energie nodig heeft, wordt creatine omgezet in creatinefosfaat, wat een rol speelt bij het snel vrijgeven van energie. Deze energie wordt gebruikt om de ATP (adenosinetrifosfaat) voorraden in spieren aan te vullen. ATP is essentieel voor spiercontractie, waardoor de spierprestaties verbeteren, vooral tijdens kortdurende, intensieve inspanningen. Niet voor niets is het een veel gebruikt supplement voor sporters die streven naar verbetering van kracht, explosiviteit en prestatievermogen in disciplines zoals gewichtheffen en sprinten. 

Hoeveel creatine heb je per dag nodig? 

Wanneer je veel explosieve trainingen hebt, is het natuurlijk wel zo prettig als de hoeveelheid creatine in je lichaam optimaal is. Proberen dit alleen uit je voeding te halen, is echter een uitdaging, gezien een normaal dieet doorgaans slechts 1 tot 2 gram creatine per dag bevat. Deze hoeveelheid is simpelweg niet toereikend om je creatine spiegels volledig te verzadigen. Daarom is het nemen van creatine supplementen een slimme en effectieve oplossing.

In het algemeen wordt aangeraden om een minimale hoeveelheid van 3 gram en een maximale hoeveelheid van 5 gram aan te houden. 

Men spreekt bij het nuttigen van creatine ook wel eens van een laadfase. Dit is een periode van ca. 5 dagen waarbij je iedere dag 20 gram creatine inneemt om de creatinevoorraden in je spieren snel te verhogen. Deze laadfase is echter niet strikt noodzakelijk. Veel studies tonen aan dat een dagelijkse dosis van ongeveer 3 tot 5 gram creatine voldoende is om na verloop van tijd de spierconcentraties te optimaliseren.

Wanneer creatine innemen? 

Als we het hebben over het beste tijdstip om creatine in te nemen is er geen goed en fout. Het is niet zo dat creatine een ander effect op jouw lichaam heeft als je het in de ochtend neemt in plaats van de avond. Om de voordelen van creatine te ervaren is het vooral van belang dat je iedere dag 3 tot 5 gram inneemt. Wanneer je dit consequent op dagelijkse basis blijft doen, zul je de gunstige effecten op den duur merken. Het tijdstip van inname is dan ook niet doorslaggevend voor de werking. 

We raden wel aan om routine te creëren voor het innemen van creatine, zodat je geen dag overslaat en consequent de aanbevolen dosering behoudt. Dit kan helpen om de voordelen van creatine maximaal te benutten en ervoor te zorgen dat je lichaam regelmatig wordt voorzien van deze belangrijke stof voor energieproductie en spierprestaties.

Meer weten over creatine?

Ontdek de hoogwaardige creatine supplementen bij The Natural Health Company. Wij hechten niet alleen waarde aan de kwaliteit van onze producten, maar voorzien je ook graag van belangrijke informatie over het gebruik en de voordelen van creatine. Of je nu een ervaren sporter bent of net begint met fitness, ons assortiment aan creatine supplementen is ontworpen om jouw prestaties te ondersteunen. Bezoek onze website voor deskundig advies en hoogwaardige producten die passen bij jouw gezondheidsdoelen. 

Gerelateerde berichten