logo

Winkelwagen

Rekening

Het verschil tussen whey concentraat en whey isolaat

Wil je een eiwitshake aan je dieet toevoegen voor extra eiwitten? Het is dan handig om te weten welke eiwitshake je het beste kunt kopen. Eiwitshakes zijn enorm populair als supplement in de fitnessindustrie. Een eiwitshake zorgt voor een betere vetverbranding, een beter immuunsysteem, verbetert de insulinegevoeligheid en vermindert het hongergevoel (1). Bovendien is het aanbod van eiwitshakes zo groot dat het soms lastig is om te kiezen. De meest bekende eiwitshakes zijn met Whey Isolaat, Whey Concentraat of een mix van beide. We leggen hier uit wat de verschillen hiertussen zijn en welke eiwitshake je het beste kunt nemen.

Inspiratieverhalen | Naar de webshop

Wat is whey?

Whey of in het Nederlands Wei ontstaat wanneer melk door een filter geperst wordt, met als doel om hier kaas van te maken. De substantie die dan achterblijft in de filter wordt gedroogd en dat is dan de whey eiwit poeder zoals we die kennen (2). Echter bestaat dit poeder niet alleen uit wei eiwit maar ook uit vet, koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose) en zo’n 30-90% eiwitten. Deze concentratie eiwit kan bestaan uit whey-concentraat, -isolaat en hydroisolaat. Hieronder vertellen we je waaruit iedere vorm van whey bestaat. HIernaast laten we je de verschillen zien tussen deze 3 verschillende wei eiwit vormen.

Whey concentraat
De meest gebruikte vorm van whey is de concentraat met een eiwit percentage tot 80% (2). Whey concentraat bestaat dan ook naast eiwit uit koolhydraten door lactose en vet. De smaak van whey concentraat is iets lekkerder en het mengt hierdoor ook goed als shake.

Whey isolaat
Whey isolaat is de puurste vorm van whey. Deze vorm van whey bestaat voor meer dan 90% uit eiwit. Daarnaast bevat het ook veel minder koolhydraten en vetten. Doordat er voor isolaat verdere zuiveringsmethodes nodig zijn, is het veelal duurder dan de concentraat. Bovendien is de smaak van whey isolaat minder dan de whey concentraat. Hierdoor is isolaat minder populair onder sporters.

Whey hydroisolaat
Whey hydroisolaat wordt gezuiverd maar ook nog eens extra bewerkt door enzymen. Zo worden de aminozuurketens opgeknipt, en kunnen deze direct in de darmen opgenomen worden. Voor mensen met een lactose-intolerantie wordt whey hydroisolaat aanbevolen. Qua smaak is deze versie van whey het minst lekker. Hierdoor is whey hydroisolaat ook het minst populair.

Verschil whey concentraat en whey isolaat

Whey isolaat ondergaat dus een extra bewerking waardoor het zuiverder is qua eiwit gehalte. Mocht je geen extra calorieën willen binnenkrijgen, maar wel genoeg eiwitten dan is de wei isolaat de geschikte optie. Door de bewerking worden koolhydraten en vetten verder afgescheiden en blijft er meer wei eiwit over.

Wei isolaat bevat dan ook meer eiwitten per 100 gram dan whey concentraat. Daarentegen heeft de whey concentraat meer gezondheidsvoordelen dan de whey isolaat. Concentraat bevat namelijk meer bioactive peptides dan isolaat en hydroisolaat. Deze bioactive peptides hebben een positieve invloed op de spijsvertering, het zenuwstelsel en zelfs op het immuunsysteem .

Welke whey moet ik kiezen?

Zoals je merkt is het heel persoonlijk welke wei eiwitshake je kiest en het beste bij je past. Mocht je een lactose-intolerantie hebben dan is de hydroisolaat wellicht de beste keuze. De hydroisolaat is wel de duurste, dus het is ook afhankelijk van het budget dat je hebt. Wil je droog trainen en zo min mogelijk calorieën maar wel veel eiwit binnenkrijgen? Dan is de whey isolaat de beste keuze. Let wel op dat whey concentraat een stuk lekkerder van smaak is dan de overige twee. Dit is ook de meest gekozen wei eiwit door sporters. Dit komt met name door de gezondheidsvoordelen.

Referenties

  1. FitzGerald, R. J. and Meisel, H. (2000). Milk protein derived inhibitors of angiotensin-I-converting enzyme. British Journal of Nutrition 84:S33–S37.
  2. Fit.nl (2020). Wat is het verschil tussen whey concentraat en isolaat? https://www.fit.nl/voedingssupplementen/whey-concentraat-whey-isolaat

Gerelateerde berichten