logo

Winkelwagen

Rekening

Wat zijn aminozuren en waar zitten ze in?

Aminozuren zijn essentiële bouwstenen voor een gezond en goed functionerend lichaam. Ondanks de belangrijke functie van deze bouwstenen worden ze door velen nog over het hoofd gezien. En dat is zonde! In deze blog gaan we dieper in op de werking van aminozuren, benoemen we de voordelen van deze bouwstenen en schrijven we over de voedingsmiddelen waar dit essentiële component in te vinden is.

Of je nu je dieet wilt optimaliseren, streeft naar de beste sportprestaties, of gewoon meer wilt weten over voedingsstoffen, deze blog zal je helpen om een beter begrip te krijgen van aminozuren en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding.


Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn organische verbindingen die fungeren als de bouwstenen van eiwitten in het menselijk lichaam. Ze bestaan uit een aminogroep (-NH2), een carboxylgroep (-COOH) en een zijketen die uniek is voor elk aminozuur. Aminozuren zijn essentieel voor tal van biologische processen, waaronder de opbouw en reparatie van weefsels, de synthese van hormonen en enzymen, het transport en de opslag van voedingsstoffen en het functioneren van het immuunsysteem.

Er zijn in totaal 22 verschillende aminozuren, waarvan sommige door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt (niet-essentiële aminozuren), terwijl andere via voeding moeten worden verkregen omdat het lichaam ze niet zelf kan produceren (negen essentiële aminozuren). Aminozuren zijn van vitaal belang voor een optimale gezondheid en welzijn.

In welke voeding zitten aminozuren?

Aminozuren worden meestal niet rechtstreeks ingenomen in de vorm van aminozuren, maar eerder als eiwitten. Eiwitten worden afgebroken tot individuele aminozuren door je maag en darmen, waarna je lichaam ze opneemt en weer nieuwe eiwitten vormt.

Omdat het vooral belangrijk is om te weten waar de essentiële aminozuren te vinden zijn, volgen hier enkele voorbeelden van voedingsmiddelen, met name dierlijke producten, die rijk zijn aan de juiste eiwitten die uiteindelijk worden afgebroken tot essentiële aminozuren:

  • Rundvlees en varkensvlees
  • Kip en kippendij
  • Melk, yoghurt, eieren en kwarkt
  • Vis zoals zalm, tonijn en kabeljauw
  • Peulvruchten zoals sojabonen en erwten
  • Quinoa, tofu en tempeh


Het verschil tussen essentiële en niet essentiële aminozuren

Onder aminozuren wordt er onderscheid gemaakt tussen essentiële, niet-essentiële aminozuren en soms ook semi-essentiële aminozuren. We gaan dieper in op de eerste twee:

  1. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die daarom via voeding moeten worden verkregen. Deze aminozuren zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de opbouw en reparatie van weefsels, de synthese van hormonen en neurotransmitters, en het functioneren van het immuunsysteem.
  2. Niet-essentiële aminozuren daarentegen kan het lichaam zelf produceren uit andere aminozuren en stoffen. Hoewel ze niet direct via voeding hoeven te worden verkregen, zijn ze nog steeds belangrijk voor verschillende lichaamsprocessen.


BCAA voor de essentiële aminozuren

Dit is een afkorting voor “Branched-Chain Amino Acids” ofwel “vertakte-keten aminozuren”. BCAA’s bestaan uit drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren worden “essentieel” genoemd omdat ons lichaam ze niet zelf kan produceren en we ze dus uit onze voeding moeten halen.

BCAA-supplementen zijn populair onder sporters vanwege hun rol bij spieropbouw, herstel en prestatieverbetering. Ze worden vaak gebruikt vóór, tijdens of na intensieve trainingssessies om de spiereiwitsynthese te stimuleren en spierafbraak te verminderen.


Meer weten over de verschillende aminozuren?

Wil je meer weten over aminozuren of ben je benieuwd naar de specifieke functies en voordelen van de verschillende aminozuren voor je gezondheid en prestaties? Ontdek ons assortiment en investeer in jouw welzijn met de betrouwbare producten van The Natural Health Company. Wij geloven dat jouw gezondheid het beste verdient. Voor meer informatie en advies kun je altijd terecht bij onze deskundige medewerkers.

Gerelateerde berichten