Een vaste ochtendroutine helpt je om veel productiever aan de dag te beginnen. Doordat je bewust aan je dag begint krijg je meer energie en kun je je beter focussen. Zo kan het lijken alsof je na 09:00 uur al een halve dag erop hebt zitten. Niet meer snoozen tot het laatste moment maar heerlijk rustig je dag beginnen door ’s ochtends te sporten, mediteren en lezen. Als de ochtend niet jouw favoriete moment van de dag is dan zullen deze tips handig voor jou zijn om de dag positiever en frisser te beginnen!
Inspiratieverhalen | Naar de webshop
9 tips om je dag positiever te beginnen
Begin jij je ochtend futloos door op de snooze-knop te blijven drukken en “nog even” te blijven liggen. Echter begin je de dag zo gehaast en gestrest wat weer invloed heeft op de productiviteit van de rest van je dag. Daarom is het belangrijk om een effectieve ochtendroutine te hebben.
1. Sta vroeg op en kies een vast uur
Consistentie over perfectie en probeer er een gewoonte van te maken om iedere dag op hetzelfde uur op te staan. Dat betekent ook dat je op tijd in bed moet liggen omdat voldoende slaap, ongeveer 7-9 uur per dag essentieel is. Is de verleiding om te snoozen te groot? Zet de wekker dan in een andere kamer of aan de andere kant van je slaapkamer zodat je eruit moet om de wekker uit te zetten.
2. Drink voldoende water
Ondanks dat je liever je ochtendroutine begint met een kop koffie kan het veel voordelen brengen als je eerst voldoende water drinkt als je net wakker bent. ’s Nachts verlies je veel vocht en ’s ochtends is je lichaam dan ook licht gedehydreerd. Door water te drinken zodra je opstaat wordt het vocht weer aangevuld. Daarmee voel je je ook veel fitter en energieker maar ook kan het je spijsvertering goed op gang helpen (3). Bovendien zijn er aanwijzingen dat uitdroging de fysieke prestatie kan beïnvloeden (4).
3. Vermijd haast
De dag haastig beginnen is niet goed voor je stemming, productiviteit en stressniveau gedurende de rest van je dag. Je kunt tijdgebrek in de ochtend voorkomen door op tijd op te staan. Als je merkt dat je niet uitgerust bent in de ochtend ga dan een halfuur eerder naar bed. Wanneer je niet zoveel tijd hebt ’s ochtends kun je de avond ervoor alles klaarleggen. Maak je ontbijt en lunch de avond van te voren, leg je outfit alvast klaar en douche bijvoorbeeld ’s avonds in plaats van ’s ochtends.
4. Maak een to-do lijstje
Om structuur te brengen in je dag kun je de avond van te voren een to-do lijstje maken voor de dag erna. Zo voorkom je piekeren in de avond en kan je productiever zijn de volgende dag. Verdeel je to-do lijstje in grotere en kleinere taken die haalbaar zijn voor die dag.
5. Beweeg
Ondanks dat het niet voor iedereen iets is waar je meteen zin in hebt in de ochtend kan het tóch goed zijn om te gaan bewegen. Maak ’s ochtends wanneer je wakker bent meteen een kleine wandeling, doe een kleine home workout, doe een korte yogasessie of ga een stukje fietsen. Door naar buiten te gaan en/of meteen te bewegen ’s ochtends ben je gelijk wakker.
6. Schrijf je dankbaarheid op
Om positief de dag te beginnen kan het helpen om je dankbaarheid op te schrijven, voeg dit ook toe aan je ochtendroutine. Schrijf de punten op waar je dankbaar voor bent en die je energie geven. Je eventuele ochtendhumeur verdwijnt als de zon als je denkt aan positieve dingen in je leven. Het kost je hoogstens een paar minuten van de dag om bewust bezig te zijn met waar je dankbaar voor bent. Dit kan als stemmingsverbeteraar enorm effectief zijn.
7. Neem een koude douche
Heb je in de ochtend tijd om te douchen dan kan vooral een koude douche enorm helpen. Meerdere onderzoeken tonen aan dat een koude douche een positieve invloed heeft op je stemming . Ze geven aan dat de plotselinge blootstelling aan kou zorgt voor shockeffecten en je hart en bloedvaten flink aan het werk zetten . Om klaarwakker te worden in de ochtend kan een koude douche ideaal zijn.
8. Eet een gezond ontbijt
Zorg dat er in je ochtendroutine een goed en gezond ontbijt zit waarmee je jezelf voorziet van genoeg energie om de dag door te komen. Een gezond ontbijt is het halve werk en zorgt ervoor dat je voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Het liefste eet je een ontbijt waar alle macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) in voorkomen. Zorg er ook voor dat je alvast een stuk fruit of misschien zelfs wat groenten in je ontbijt verwerkt. Lekkere gezonde ontbijtjes zijn bijvoorbeeld havermoutpap met fruit, smoothiebowls, kwark met toppings of een hartig ontbijt met omelet, groente en ham.
9. Laat je telefoon het eerste halfuur liggen
Stap gelijk uit bed zodra je wakker bent en pak niet meteen je telefoon. Ook al snooze je niet dan kan in je bed blijven liggen je tóch slaperiger maken. Daarnaast pakken veel mensen meteen hun telefoon in de ochtend en scrollen gedachteloos door social media. Dit is niet alleen zonde van je tijd maar het zorgt ook voor een slechtere focus en een ochtendhumeur. Voor een positieve ochtend kun je beter de ochtend zonder negatieve nieuwsberichten en discussies op Facebook laten voor wat ze zijn. Ga in plaats van door je telefoon scrollen een halfuurtje lezen of mediteren zodat je hoofd rustig wakker kan worden.
Referenties
1. Shevchuk N. A. (2008). Adapted cold shower as a potential treatment for depression. Medical hypotheses, 70(5), 995–1001.
2. Mooventhan A, Nivethitha L. Scientific Evidence Based Effects of Hydrotherapy on Various Systems of the Body. North American Journal of Medical Sciences. 2014; 6(5):199-209.
3. Feiten over water (2021). Watermomenten. https://www.feitenoverwater.nl/watermomenten/
4. Murray B. Hydration and physical performance. J Am Coll Nutr. 2007 Oct;26(5 Suppl):542S-548S. doi: 10.1080/07315724.2007.10719656. PMID: 17921463.