logo

Winkelwagen

Rekening

De psychologische voordelen van lichaamsbeweging

De voordelen van lichaamsbeweging beperken zich niet tot de veranderingen aan je kracht, conditie en spiermassa. Zo zijn er ook vele psychologische voordelen die lichaamsbeweging met zich meebrengt. Als alles je in het dagelijkse leven soms teveel wordt, kan je lichaamsbeweging introduceren als een uitlaatklep. Je moet de lichaamsbeweging dan wel leuk vinden om te doen. Sporten helpt je namelijk om met stress om te gaan, meer van het leven te genieten en om in het nu te blijven. Hier volgen een aantal psychologische voordelen van lichaamsbeweging.

Inspiratieverhalen  Naar de webshop

6 psychologische voordelen van lichamelijke beweging

1. Slaap verbetering

Als je regelmatig beweegt kan het je helpen om sneller in slaap te vallen en voor een betere kwaliteit van slaap. Lichamelijke beweging of activiteit helpt je om meer tijd in diepe slaap door te brengen. Je lichaam herstelt beter wanneer je in diepe slaap bent. Bovendien draagt lichamelijke vermoeidheid er toe bij dat je je moe voelt. Zo helpt het je om je geest tot stilstand te brengen wanneer het bedtijd is.

2. Meer energie

Je zou verwachten dat je juist moe bent na intensief bewegen, maar het tegenovergestelde is waar. Omdat regelmatige beweging helpt voor een betere slaapkwaliteit heb je automatisch ook een energieker gevoel. Samen met positieve veranderingen in je dieet kan dit bijdragen aan meer energie gedurende de dag.

3. Positieve veranderingen in je stemming

Als je meer gaat bewegen wordt de productie van hormonen gestimuleerd waaronder serotonine en endorfine in het bloed. Hiervan is bekend dat ze de mentale toestand tijdelijk verbeteren doordat je je lichamelijk beter gaat voelen. Als gevolg van regelmatige beweging kunnen verhogingen van serotonine duurzaam zijn. Dit kan dan de symptomen van depressie op lange termijn verminderen.

4. Zelfvertrouwen

Maar niet alleen een energieker gevoel en een positieve verandering van je stemming kan lichaamsbeweging helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Wanneer je je fit en sterk voelt, kun je jouw gevoel van zelfredzaamheid verbeteren. Met name krachttraining kan zorgen voor een verandering van je lichaamssamenstelling. En daarnaast zorgt krachttraining ervoor dat je steeds sterker wordt en je zelfvertrouwen dus ook groeit.

5. Minder stress

Als je een stressvolle dag gehad hebt op je werk bijvoorbeeld dan wil je niks liever dan op de bank neerploffen. Echter is het beter om tóch te gaan bewegen of sporten. Je lichaam zal zeker opluchting en ontspanning gaan voelen als je op de bank ploft. Maar het verschil zit in de mate en snelheid waarmee de vrijgekomen stresshormonen worden afgebroken. Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt het cortisol, een stresshormoon. Alleen doet beweging dat gedurende een korte periode na intensieve periodes van inspanning. Over het algemeen heeft cortisol namelijk negatieve effecten op het lichaam wat invloed heeft op je slaapkwaliteit en gewicht. Maar tijdens lichaamsbeweging produceer je ook meer hormonen zoals endorfine en serotonine die de stresshormonen neutraliseren. Hierdoor zul je minder stress ervaren als je regelmatig beweegt.

Gerelateerde berichten